dijous, 30 d’octubre de 2008

Déja vu romà a Tarragona

Quan es fa una obra a Tarragona tothom sap que hi ha riscos de trobar algun tipus de vestigi arquitectònic romà que pot paralitzar l'obra. El problema és quan la utilitat històrico-cultural és, com a mínim, discutible.
Els romans van deixar 1.500 grans pedres originàries del Mèdol que sembla ser que els resultaven inservibles per les seves obres. Ho van fer ben a prop de l'antiga Via Augusta, on ara passa la N340, que necessita un desdoblament des de fa anys. Aquest fet ha paralitzat l'esperada inauguració del desdoblament de la N340, la carretera de la costa, que sovint téproblemes de trànsit entre Torredembarra i Tarragona. La indignació creix entre la ciutadania, que no sap si culpar el govern local, la mala sort o la normativa poc àgil,que obliga a dibuixar detingudament totes les peces abans de procedir a la seva extracció, per tal de garantir que no hi ha res de valor a sota.
El fet és que la normativa referent al patrimoni cultural (Llei 9/1993), i més concretament el decret de patrimoni arqueològic de 2002 ,sembla no adreçar una possible interpretació a la següent qüestió de debat:
* S'han de seguir procediments ordinaris (entenent que la urgència implicaria ràìda extraccció) quelcom que els mateixos romans no apreciaven?
* Tot el que sigui dels romans ha de ser tractat com patrimoni?

2 comentaris:

Anònim ha dit...

La veritat és que no sóc una experta en patrimoni cultural, però tractant de respondre la segona pregunta del teu post, crec que ho tinc clar. Des del meu punt de vista, NO tot allò que provingui dels romans ha de ser considerat patrimoni cultural.

Si realment se sap que aquest munt de pedres en el seu moment van ser considerades inservibles pels romans i estan allà col·locades com ho podrien estar en qualsevol altre lloc, per què no les extreuen d'allà sense més?

Casos com aquest em fan pensar que en això de conservar el patrimoni cultural ens hi hem obsessionat un pèl massa. Hem de ser una mica selectius, no?

defak ha dit...

Sí, segons la la llei, tot el que és dels romans és patrimoni. Tot i que la llei de patrimoni es passa de frenada però qui intenti canviar-la en sortirà escaldat.