dilluns, 8 de setembre de 2008

Debat sobre turisme i ciutat vella

Apareix avui en un article a Adn sobre la problemàtica de la compra d'edificis històrics per part de cadenes hoteleres. La construcció d'hotels de 4 i 5 estrelles suposa un canvi en l'orientació de l'empresariat, tant acostumat a invertir en bons hotels en zones relativament tranquiles a la ciutat.

L'article confronta dues visions, la del Gremi d'hotelers, que considera positiu per l'atracció d'un turisme considerat " de qualitat" a una zona tradicionalment coneguda pels albergs, hostals i apartaments turístics.
Per altra banda, la federació d'associacions de veïns (FAVB) argumenta que tants hotels són "insostenibles" per al model turístics i, fent una declaració altament demagògica, es lamenta de no haver expropiat aquells edificis per fer habitatge social.

Deixant la qüestió de la massificació al marge, és evident que aquest fet té uns efectes i negatius sobre el sector turístic. Contradiu l'estratègia de descentralitzar el turisme, però lògicament no es poden fer atractius a la inversió privada barris allunyats del centre sense atractius.
Però, a simple vista, pot tenir efectes positius en la qualitat del turisme a ciutat vella. Per una banda molts empresaris poden tenir incentius per obrir botigues, restaurants i serveis de luxe a Ciutat Vella, reduïnt la massificació de turisme low-cost. És a dir, en turisme 2+2 no fan quatre i possiblement més que una nova oferta pot haver una substitució d'oferta o una adaptació d'oferta que pot convenir al barri.
I en segon lloc pot existir un efecte positiu en la neteja a la ciutat. Encara que sigui per efecte indirecte els hotels de la zona poden exigir la potenciació de brigades de neteja a la zona, sense oblidar l'aportació d'impostos per activitat. Reduïríem així un efecte a priori negatiu de l'augment de places hoteleres. Tot sigui aprofitar l'oportunitat que es planteja.
Per cert, en el meu viatge a USA, previst pel desembre, em cobren aprox. 1 dòlar diari com a taxa turística de Califòrnia, que entenc que va en benefici de la qualitat dels serveis públics i, per tant, no em desincentiva en absolut.

5 comentaris:

David ha dit...

Un parell d'apunts:

1.- Dubto que un hotel de luxe amb 30 o 40 habitacions generi massificació. De fet, el que jo dubto és si un hotel de luxe pot estar situat en una zona que és un campi qui pugui. No em veig als distingits turistes arribant a un carrer fosc, ple de bosses d'escombraries trencades i olor a pixats...

2.- Com molt bé comentes per aquelles latituds, on per cert els qui manen no són gens sospitosos d'anar contra el lliure mercat, cobren una taxa per dormir a l'hotel. De fet, en alguns estats fins i tot hi ha un "hotel tax" que pot ser tranquilament del 3%. A Barcelona aquest impost acabarà arribant, com el tramvia acabarà creuant la Diagonal. El problema és que tot triga massa a arribar.

A.Orte ha dit...

David, el tema és vendre bé l'impost. No es pot fer amb tant mal pragmatisme com van fer els verds. S'ha de fer per motius ecològics? Sí, però busca aliats entre l'empresariat (serveis i qualitat turística, això és el que volen) i els tindràs del teu cantó. Dit això, els hotels acabaran buscant la manera de cobrar l'impost (per exemple mantenint el preu en ofertes però no en temporada baixa... on sense impost l'habitació costa 90 euros i 150 amb impost=90 euros i 150).
respecte el tramvia, si no t'avances demà faré tancament del tema.

by Daniel Vidal ha dit...

No es, però, una mica trist que es planteji el tema del reforç de la neteja com una millora en el cas de situar un hotel ?

El que sí és cert (i suposo que és el que no diuen els veïns) és que, d'instal·lar-se, el comerç del voltant girarà entorn de l'hotel i no pas dels veïns (exemple, el "colmado" de tota la vida multiplicarà per 3 els seus preus).

A.Orte ha dit...

Queden colmados de tota la vida a Ciutat Vella? i en tot cas estem parlant de diversos hotels de 4 i 5 estrelles que substitueixen oficines més que no pas pisos o hotels de menor qualitat.
En tot cas l'exemple de la neteja és simplement per posar sobre la taula aspectes que cal tenir en compte si fèssim una avaluació ex-ante al projecte.

Endora ha dit...

Estaria bé que el gremi ees plantegés obri via cap a l'AMB. Si més no a Premià no tenim més que un hotel i a Vilassar cap ni un. El nostre està sempre a tutti pleni. Enriquiria la vida del poble que, tot plegat, està a no res de Barna. De fet, si agafes el tren de Blanes a Sants el tant per cent ara per ara de nacionalitat alemanya és molt més gran que l'autòctona, bé potser no tant...
Al meu pis el podria vendre com un hotelet?