dimarts, 30 de setembre de 2008

Consulta popular sobre la Diagonal

Sembla ser que a proposta d'ERC, però molt ben vist pel Comissionat de Participació de l'Ajuntament de Barcelona, finalment es celebrarà una consulta popular pel projecte de canvi de pas per la Diagonal. El projecte, segons com es miri topa amb diverses visions: la dels urbanistes i arquitectes, la dels veïns, la dels ecologistes, la dels conductors, la dels defensors de la bici, del transport públic, les Universitats, etc.

El fet és que el tema sembla tenir moltes connotacions en funció dels objectius de cada grup: estètica, mobilitat dels vianants, respecte pels arbres, rapidesa temps, seguretat dels ciclistes, ús exclusiu del carril bus. Tots busquen optimitzar la seva preferència amb un projecte que s'haurà de saber explicar en conjunt. Per aquest motiu, sigui quin sigui el sistema de consulta, em sembla que no hauríem de dedicar gaire temps ni recursos en aquesta consulta. Si el procés de PAM ja va ser llarg, feixuc i fet des de dalt (amb una explotació posterior per part dels tècnics de la casa de totes les aportacions ciutadanes), en aquest cas no tindria gaire sentit fer que tota la població opini sobre un projecte amb molts matisos tècnics.
Intuitivament tots podem dir com volem qeu sigui la Diagonal, però n'estic convençut que no tot és plausible tècnicament parlant, ni en termes de mobilitat ni en termes de connectabilitat Diagonal-carrers collindants, ni tampoc prudencial amb un calendari d'obres. És per aquest motiu que qualsevol procés participatiu que no sigui portat al més alt nivell: parlo d'experts de debó en totes aquestes sensibilitats, em semblaria una cortina de fum.

La ciutadania ha d'opinar? Sí. Partim d'un consens polític, la legitimitat ja hi és. Podem dir alguna cosa més? No crec que més del que ja diran aquests experts. Amb la participació volem solucions democràtiques o excuses per si el resultat no és del tot perfecte?

4 comentaris:

David ha dit...

Aquesta consulta no té cap ni peus.

1) Quines alternatives es plantegen? (presentades, òbviament, amb números)

2) Qui hauria de votar entre aquestes iniciatives? Un veí de Nou Barris que mai vagi per allà, o un veí de Sant Just que la faci servir cada dia?

Anar demanant consultes a la lleugera no és precisament la millor manera d'estimular la participació política...

Enric Tomàs ha dit...

El fet de fer una consulta em sembla correcte, però tot el que exposes en aquest post... més! El problema de la classe política, un d'ells, si més no, es que desconeixen moltes coses, tal i com li passa al reste dels humans. Això s'està fent més que evident amb el tema crisis econòmica, on salta a la vista que molts líders, començant pel propi ZP, no en tenen ni idea de temes macroeconòmics. Amb la Diagonal xocaran moltes sensibilitats, sovint basades en fets tan peregrins com l'estètica i la sostenibilitat. Així que, malgrat tot, millor deixar-ho en mans dels que si hi entenen.

by Daniel Vidal ha dit...

Ho sento... però.. qui són els qui entenen? I de què entenen? Són els mateixos que a l'inici ja no van unir ambdos tramvies?

Si s'encerta o no, la responsabilitat sempre és del líder...

La gent vol un sistema de transport fiable, i a ser posible, ràpid, i si es pot, còmode... i, em pregunto, és això el que obtindrem? I si no es així, llavors... val la pena el canvi?

A.Orte ha dit...

Daniel, la diferència amb el procés inicial és que aquí hi ha un escenari decidit. La unió es farà per acord de tots els grups. L'alternativa de fer-lo passar per Urgell-Colom fins Ciutadella ja no està sobre la taula. Fa uns anys es va decidir no fer, perquè entre altres coses no es sabia si el tram era competitiu respecte el bus.
Ara la qüestió a decidir és precisament les que dius: com podem fer compatibles el cotxe, el tramvia i el bus en un tram de la Diagonal que és estret. I aquí és evident qui ha d'opinar.