dimecres, 10 de setembre de 2008

Connexió de tramvies, millora de la connectabilitat o de la mobilitat?


Fa un temps vaig fer resó del debat intern sobre el millor traçat possible pel tramvia a Barcelona. L'opció Urgell-Passeig Colom era una opció interessant, que no s'hauria de descartar tampoc ara.
Per la Diagonal la batalla l'han guanyada els defensors del tram, un vehicle net, poc sorollós i ràpid. Ara les alternatives sobre la taula plantegen un canvi en els laterals (voreres més amples, carril bici integrat a la vorera i un lateral restringit, emulant l'ús que se'n fa al carril central de Passeig Colom).
Hi ha opinions molt interessants a favor d'aquest projecte, jo en destaco la de Vida Quotidiana.

És una aposta arriscada, efectivament, perquè tot i connectar zones mal comunicades el problema segueix sent què fem amb el vehicle privat. I mentre hi hagi pas lliure a vehicles privats la mobilitat seguirà sent un problema. Una decisió realment valenta seria tancar el trànsit rodat en alguns espais de l'eixample, especialitzant-ne el seu ús als autobusos o bé reduir els preus de les àrees blaves i verdes a canvi de la solució londinenca de pagar per entrar al centre. Però el meu principal dubte és si realment tothom està valorant d'objectius diferents. Jo entenc que el projecte que hi ha sobre la taula millora la CONNECTABILITAT més que no pas la mobilitat.

És evident que la zona de l'Illa, Camp Nou està desconnectada amb la ciutat, però en quina mesura s'han considerat alternatives realistes com l'ús exclusiu del lateral per autobusos llençadora? Hi ha formes més barates, innovadores i arriscades per millorar aquesta connectabilitat sense perjudicar la mobilitat? Perquè certament, si a la Diagonal li treiem espai al cotxe tindrem problemes similars amb respostes diferents. Però una obra com aquesta no es pot canviar als dos dies.

3 comentaris:

defak ha dit...

Evidentment en el tema de la mobilitat i l'ús del transport privat el problema és de base. Cal un canvi de mentalitat i una inversió forta en l'oferta de transport públic que s'improvitza ne dos dies...

by Daniel Vidal ha dit...

Molt bon apunt, ja que efectivament, el TRAM millora la connectivitat, però no gaire la mobilitat.

Jo veuria raonable (encara que fós difícil o car) un metro, no pas un tramvia. El tramvia, com bé explica David, el veig més per al Passeig Colom, al costat del mar, per tot el litoral.

El TRAM, tal i com es planteja, no solucionarà la mobilitat del conjunt.

David ha dit...

Quan es va fer la primera proposta del que després seria el Trambaix, l'any 1987 (fa vint-i-un anys), es va plantejar com un tramvia que anés per tota la Diagonal (que llavors començava de facto a la Plaça de les Glòries). La por a intervenir al tronc central va fer que s'optés per construir a trossos, a l'espera de què la ciutadania entengués que el tramvia tenia més beneficis que costos.

Els escèptics (o els detractors) fan el supòsit de què el nombre de vehicles serà el mateix amb o sense tramvia. Jo tinc els meus dubtes si es fan les coses bé. D'entrada, el tramvia treurà de circulació un bon nombre d'autobusos. Tampoc és descartable que hi hagi gent que opti per agafar el tramvia en comptes del cotxe privat (heu apuntat un tema clau, millor la connectivitat). Finalment, no sé qui ha fet els estudis de trànsit, però la meva percepció és que pel tram afectat no passen ni la meitat de cotxes que pel carrer Aragó o la Gran Via.