dimecres, 16 de juliol de 2008

Les balances fiscals: és bo que es publiquin?

Tothom sabia, des dels estudis de Castells i Tremosa, que els impostos dels catalans no tornaven en forma d'inversions i serveis de l'Estat. El volum concret del dèficit no deixa de ser una informació per experts.
La presentació de les balances fiscals és una bona notícia en termes pedagògics. El problema principal és, cal fer pedagogia a la defensiva? els catalans tenim arguments per protegir-nos, amb xifres, davant les acusacions interessades. Però no és suficient, i aquí ve la mala notícia: Madrid i Balears surten més perjudicades i no es queixen de la seva solidaritat. Aquest serà el nou argument. Sense entrar en els condicionants del cas de Madrid (l'efecte seu empresarial i els impostos de societats), amb els números a la mà és cert.

El més greu del cas és que des d'aquí no som capaços de veure que el model de finançament té dos guanyadors clars, que són Euskadi i Navarra. Algú dirà, m'oblido d'Extremadura, Andalusia i Astúries. Sí, surten beneficiats, però és una altra lliga.
De fet C.Valenciana surt molt més perjudicada amb una renda força inferior a aquestes autonomies. Fem una prova... què passaria si Euskadi i Navarra no tinguessin aquest model? Com afectaria en el dèficit fiscal de Catalunya? Hem de parlar clarament, amb el model actual no anem enlloc i Espanya perd competitivitat al beneficiar autonomies que no invertiran mai en nova economia. Però és que amb Euskadi estem cometent un error gravíssim al fer analogia del que allà és bo i positiu, aquí també ho és. No és el primer en el qual Euskadi només mira per ella.

1 comentari:

by Daniel Vidal ha dit...

Sí és bó que es publiquin, però crec que era infantil reclamar-les. "Apa! Ja esteu contents..." ens diran, "ara ja hem fet quelcom per vosaltres, eh?".
No ens han dit res que no sabiem. I si algú creu que pot servir d'argument per quelcom, s'oblida que els arguments només són útils quan l'altre vol negociar raonablement...
Pq. ningú no planteja una demanda judicial al respecte com es va fer a Alemanya?
(Abans, però, cal recuperar un TC i una administració de justícia de més nivell).