dijous, 5 de juny de 2008

L'ecomafia, crònica d'una crisi anunciada


Des de fa més de 7 mesos Nàpols es troba en una situació de crisi per la manca de recollida de brossa dels carrers, que fa que a la ja poca neteja de la ciutat s'acumuli una pudor extrema. Aquest és, fins avui, el que ens arriba. Poc es sap que aquesta crisi té un origen estructural de magnitud no tant local com s'explica a vegades. A Itàlia, des de ben entrats els 90 es fa servir el concepte Ecomafia. Es tracta, en genèric, de fer mal el medi ambient per interessos empresarials. I a diferència d'una cremada interessada de boscos, l'ecomafia pren nivell polític quan s'incorpora la corrupció, i el xantatge.


El major problema de Nàpols, i passa amb tots els àmbits del medi ambient, és que les empreses responsables de que la ciutadania disfruti de l'espai públic estan vinculades a la màfia. No tenen pressa per negociar, els tentacles arriben a tants sectors que tenir aturat una part del "negoci" no els preocupa. No es tracta d'un problema de monopoli, com he sentit a algun economista sense cap mena de coneixements sobre el cas italià. Va molt més enllà en el moment que el monopoli no es pot trencar, no és una decisió econòmica.

Es tracta d'un problema estructural que ara afecta les brosses de forma molt endèmica (veieu un episodi de fa anys) i té efectes en la qualitat de vida i en la qualitat de la mozzarella, però que ja s'havia manifestat en els boscos o pot aparèixer en les platges (privades a algunes regions italianes) i en la seguretat.

3 comentaris:

Endora ha dit...

Si tot a Itàlia estés tan net com la cara d'en Berlusconi...Per cert, molt més guapa la nova fotografia de presentació del blog! Ah punyeteru, m'has d'explicar amb més concreció la trobada de l'Ateneu. No m'entero de res, clar, ja no tinc qui m'informi..., ni tan sols puc comentar les tertúlies de Rac1! Una abraçada.

Enric Tomàs ha dit...

La penetració de la Mafia al sud d'Itàlia és extrema, molt mé el que podem arribar a imaginar des d'aquí. El cas de la brossa a la Campania, és, com bé dius, una crònica d'una crisi anunciada. Nàpols i els seus voltants han servit des de fa molts anys com a abocador de tots els residus de la zona, del nord d'Itàlia (on està tota la indústria) i fins i tot d'alguns llocs d'Europa. La Camorra permet treure's la brossa de sobre a un cost vergonyosament inferior. Recomano el llibre Gomorra, de Roberto Saviano. Explica això i mil coses mñes que foten 'paüra'

by Daniel Vidal ha dit...

"Ecomafia". Desconeixia el concepte i veig que té fins i tot una entrada pròpia a wikipedia.

Sempre és útil la lectura d'aquest bloc!