dimecres, 21 de maig de 2008

Al loro... els mitjans no sempre diuen la veritat

Ahir al vespre vaig sentir un titular que em va sorprendre: la majoria de catalans votarien a favor d'un referèndum d'independència. Em va sobtar, especialment perquè totes les consultes sobre el tema donaven resultats positius d'entre 25 i 35%. No podia entendre el que deia el periodista, vinculant-ho a un tall de veu on podeu escoltar l'investigador de la UOC dient "votaria un 59%"... i un altre titular de l'Avui adjudicant-li un 52%

Com diria Laporta, no us deixeu embaucar. Un cop més hi ha algú que no ha fet bé la seva feina o bé l'ha fet directament malament. De majoria res i de vot favorable del 59% res.

Efectivament votaria un 59%... però no el sí. Simplement votaria.

Quant al vot positiu el SÍ rotund superaria el no (36% vs. 22%). Però hem de tenir en compte que entre el vot en blanc, l'abstenció i el que diu no ho sap sumen un 40%.

L'estudi planteja escenaris, però la variació es basa únicament en la proporció dels que no ho saben, més que no pas els abstencionistes. I des d'un punt de vista de teoria del vot, és tant possible que el que no ho sap es mobilitzi com que una part important dels abstencionistes votin en funció de la conjuntura. El tema és que en aquest tipus de qüestions l'experiència d'altres casos diu que una part dels abstencionistes acaben sent vots que s'alinien molt sovint amb la por al canvi, majoritàriament.

En tot cas, allò interessant no és plantejar escenaris pel sí i el no sinó treballar els motius pels quals hi ha un 40% que N/s o bé s'abstén. És com si en un estudi de mercat un 40% de la gent no sap si comprarà o no un producte que avui costa 1 milió d'euros si hipotetitzem que baixa a 10.000 euros. Poc seriós,oi? Doncs fins no es demostri el contrari treballem amb la proporció 36% sí, 22% No, 40% no vol dir-ho, no aniria a votar...

Per tant, l'estudi, que té el seu valor en qüestions lingüístiques (l'objectiu bàsic), no diu res de nou en relació al tema de la independència. Faríem bé de no plantejar escenaris hipotètics si els resultats de l'enquesta donen un marge tant gran de "dubte" en el votant: un 40% és molt. Una cosa és donar la informació ràpida i l'altre no contrastar els talls de veu amb les dades presentades. Al final pensaré que hi ha periodistes malintencionats.

Un altre tema és si la UOC ha de fer estudis propis, encarregats a una empresa privada, per unes qüestions que ja es treballen bé des de CIS i altres àmbits, com demostra que els resultats siguin semblants als que tenen de primera mà els partits polítics.

1 comentari:

Frans ha dit...

Suposo que com a persona que 'representa' enquestes, t'haig de donar la raó. Hi ha moltes maneres d'acomodar els resultats d'una enquesta segons l'interessi al qui en parla.
En tot cas, sobre aquest estudi concret, el nivell d'abstenció em fa pensar en les respostes 'adequades' o 'políticament correctes' a l'enquestador. És com dir en una enquesta electoral que votes al PP. Segurament en una enquesta catalana, feta en Catalunya a favor de la independència i sent la pregunta en positiu, l'enquestat que pensi 'no estic a favor' potser no ho acaba reconeixent.