dilluns, 14 d’abril de 2008

Picada d'ullet


Ni CiU, ni PNB, el PSOE sembla que no li convenç la idea de tenir la política estatal condicionada a pactes estables. Potser interessa més fer sentir còmode a un PP que clarament interessa en la situació actual, amb els durs amagats i els ullals a la vista. Si l'actual cúpula parlamentària passa el congrés de l'estiu pot ser una oportunitat per mantenir una estabilitat.

La cartera de nous ministres o el canvi d'alguns d'ells, és destacable. Maleni repeteix, sense dubte un clar missatge a tots els crítics: qui pensi que el PSOE ha interpretat els resultats en clau local s'equivoca. El PSC va ajudar a guanyar les eleccions, però la mobilització que ha fet guanyar l'ha aportat ZP i la por vers el PP. Així pensen a Madrid. I és indubtable que aquesta assignació demostra que el PSC depèn més del PSOE del que voldria i el PSOE és menys PSC del que desitjaríem. No costa gaire observar que a dia d'avui qui té més autonomia és el PSOE d'Andalusia, incorporant fins i tot una nova ministra en un tema tant important com la igualtat (segurament no només de gènere). Compte, l'autonomia no ve de manera gratuïta, com sovint sembla esperar CiU i ERC. Cal tenir una presència en l'executiva federal, fins i tot arribar a marginar altres líders. Chaves ho va fer, està a la coalició de barons predominant... i ara troba la recompensa de ser mà en el joc de cartes.

En clau catalana, doncs, l'assignació de dos ministres s'ha de prendre amb molt relativisme. Corbacho pot fer-ho bé, però difícilment pot fer una actuació en immigració que sigui visible. Pot tractar de crear ponts amb les Autonomies per fer una bona gestió de la immigració, seria ja un punt positiu. A Chacón difícilment la veurem en missió ministerial per Catalunya, el ministeri de Defenda... i atac... es mou en altres àmbits.

Una bona notícia, la creació d'un ministeri per la innovació. Prové de la iniciativa privada, és una investigadora emprenedora. Precisament el que cal, algú que animi al món privat a invertir en R+D+i posant les condicions públiques necessàries per reduir-ne el risc.

2 comentaris:

David ha dit...

Amb aquest tema i el de l'aigua em penso que hauràs de reelaborar la teva tesi sobre l'autonomia/independència del PSC...

A.Orte ha dit...

No, David, continuo defensant que la meva posició és que el color dels governs és fonamental per entendre la situació i a mesura que el ha avançat els anys de tripartit em donen més material per consolidar aquesta visió.
Aquest tema i el de l'aigua donen més material per al tema.