dilluns, 28 d’abril de 2008

Habitatge i crisi econòmica, qui causa què


Avui s'ha sabut que la venda de pisos ha caigut un 24,4% i el d'hipoteques, un 35%.

Des d'un punt de vista d'avaluar els possibles efectes d'aquesta caiguda no acaba de convèncer els raonaments que trobem en bona part dels diaris, vinculant-los a la crisi econòmica.

Efectivament hi ha correlació estadística, però poden haver efectes positius en altres parts de l'economia que desvirtuïn aquesta explicació:

- Per exemple, aquells que volien entrar en una hipoteca i ajornen la decisió podrien destinar una part d'aquests diners a altres béns, inclosos els pisos de lloguer (que beneficien propietaris de perfil menys especulador). Actualització dia 29: Això explicaria que la demanda de pisos segueixi més o menys estable. De fet el lloguer ha augmentat força, així com l'estalvi (no noteu que els bancs darrerament ofereixen productes força interessants?)
És ben conegut també l'augment de viatges a USA i d'altres destinacions d'oferta.

Hi ha un altre element científic que caldria considerar. Si la crisi econòmica afecta el descens de la venda de pisos implica que la bonança econòmica també guardava certa relació. I tots sabem que el cas espanyol era molt diferent a la resta. Hi havia altres factors com l'ús que en feien els Ajuntaments, el diner negre herència de la Pesseta, etc . elements propis del sector, al cap i a la fi. Aquests altres elements adjacents al context econòmic subratllats anteriorment són o no presents ara?
Des d'un punt de vista socioeconòmic el context en el qual un fenomen social succeeix té una relació relativa amb l'efecte observat. Hi ha elements relacionats de manera molt més directa amb l'esdeveniment observat: qui té diners té ara incentiu per estalviar (alts tipus d'interès), els bancs no volen arriscar, els sous no creixen prou, el mercat està saturat.
Jo m'inclino a pensar que en molts àmbits periodístics s'ha confós la direcció de la causalitat del fenomen. En el fons el problema és que, tal com deia Economing recentment, el mercat d'habitatge és també un agent causal. El mercat de l'habitatge arrossega l'economia espanyola, però està sent una de les causes i no tant conseqüència de l'evolució de l'economia.

3 comentaris:

David ha dit...

Malgrat el problema d'endogeneitat que suposa comentar una entrada on fan referència a un escrit teu, comentar-te que el problema econòmic el tenim ara no tant per la bombolla immobiliària en sí (que també ho és però que no afecta a tothom), sinó per no haver aprofitat la bonança per fer els deures i haver sentat les bases per a una economia d'alt valor afegit. En certa mesura hem caigut en la trampa veneçolana: viure de crèdit pensant que això podia sostenir-se indefinidament, amb el problema afegit de què nosaltres ni tan sols tenim petroli.

Per cert, a veure quin dia anem a dinar al Faj Gut...

A.Orte ha dit...

Plenament d'acord amb tu... parlant de causalitat, l'economia del coneixement és el que fa que l'efecte (la crisi econòmica) sigui menor. Ens afectarà de ple tot i que els experts en mercat immobiliari heu avisat fa temps.

by Daniel Vidal ha dit...

Crisi financera. Això és el que hi ha. Quan caixes laietana, penedès, tarragona, galicia, nova, etc, etc, etc. "s'ajuntin", tinguin una "mida" que els permeti oferir quelcom (deixant de fer-se la competència entre elles) i tanqui el 50% de les oficines bancàries... llavors estarem sortint de la famosa crisi.