dissabte, 22 de març de 2008

Setmana Santa a Holanda... no a Amsterdam

Ahir vaig arribar a Schiphol. Vol molt còmode amb Vueling. Em van perdre la maleta, no és notícia... tenint una assegurança de vol suposo que els 250 euros que cobreix passades 24 hores em permet comprar força coses... maleta per tornar també???? Vidal, necessito "your experience".

De moment no he anat a Amsterdam, estem de visita a Leiden fins dimarts. Això ens permet veure l'Holanda quotidiana. Passeig pel mercat a l'aire lliure de Lieden, ruta en cotxe fins Volendam (sort del Tom-Tom que porta el Javi al seu cotxe), barca fins l'illa de Marken. Tornada amb aturada a Edam, el lloc dels formatges que no fa olor a formatge.

La ruta de tornada m'ha permès veure que això no és Escandinàvia a efectes de velocitat. Allà poca gent passa del límit de velocitat, aquí hi ha alguns (pocs). El segon és que les autopistes són gratuïtes i connecten totes les ciutats més o menys grans. El tercer és que al voltant d'Amsterdam existeix el límit de 80 per hora, reforçat per radars cada 200 metres. Considerant el respecte per la natura que es té a Holanda començo a creure que les queixes que tenim allà deuen ser en part injustes.

Volendam és una ciutat molt turística, dóna a la costa. Té allò que pot tenir qualsevol poblet de la costa brava però amb una arquitectura tradicional i molt poca oferta hotelera. Avui feia fred, uns 2 graus amb forts vents a la costa, i plovia a estones. Això no ha evitat agafar un vaixell cap a l'illa de Marken. Si Volendam és exemple del poble de costa Marken és l'exemple de poble de pescadors amb un aire folklòric. El més malpensat pot creure que és una mica com el Poble Espanyol. I potser és cert si considerem que avui en dia hi ha cafeteries i botigues que viuen del turista.
Però la veritat és que mires al voltant i te n'adones que no fa gaire allà vivien de l'entorn, del mar del nord, de la pesca i de la cura d'animals per viure de manera força autàrtica. L'encant de les seves cases et fa pensar que a l'estiu s'hi ha d'estar molt i molt bé. Tot i que em sembla que ara déu ser el típic lloc d'estiueg de la gent d'Amsterdam que un cop tenen carretera que connecta a l'illa permet arribar en 30 minuts.

Crec que fins la tornada no podré posar fotos. Mentrestant, seguiré parlant de l'Holanda menys amsterdaniana, fins dimarts que serà quan pugui disfrutar-hi dia i mig.