dilluns, 3 de març de 2008

Més dades sobre immigració

Recentment vaig opinar sobre la idea d'alguns líders populars respecte la manca de qualificació professional de la immigració. Jo em basava en dades de la província de Barcelona i un experiment fet a Madrid on semblava que d'estudis en tenien, molts.
Avui he pogut trobar un informe de dades OCDE (ja no és de dubtós origen) que indiquen que Espanya, després de Grècia, és el segon estat on un percentatge de població immigrada té més estudis. Alhora, estan en feines infraqualificades. Es confirma, doncs, la sensació que tenia en l'anterior discussió.
Reitero que la immigració aporta problemes que estic disposat a debatre. No sóc dels del discurs multicultural ni tampoc dels que pensa que s'ha de netejar de festes pròpies als nouvinguts. Però sí tinc clar que la immigració treballadora té els mateixos problemes que molta població d'aquí, llocs de treball inferiors als seus estudis (i més problemes si considerem el que significa immigrar amb tot el drama familiar i personal).

2 comentaris:

David ha dit...

Un parell de comentaris:

1.- Què passaria si comparem als immigrants amb altres "entrants" al mercat laboral com són els joves autòctons? Continuaria existint aquesta desproporció o bé s'invertiria?

2.- L'estudi deu pressuposar que la formació és intercanviable entre països, però es tracta d'una hipòtesi que presenta febleses. Per assolir una feina d'alta qualificació no només cal disposar d'un alt nivell formatiu sinó també d'unes habilitats compatibles amb la cultura organitzativa.

Per tant, potser la sobrequalifiació no es ni tan severa ni tan discriminatòria...

A.Orte ha dit...

1. Em dóna la sensació que la proporció és similar a la dels joves autòctons.
2. Estic d'acord que no són equiparables a nivell formatiu, a banda d'ampliar el concepte "nivell formatiu" no només als títols. Però estarem d'acord que el nivell formatiu és massa sovint l'única dada.
Compte, jo no parlo de discriminació i de sobrequalificació severa. Parlo de segmentació laboral,que és indubtable: perquè els segments on van els llicenciats immigrats no van els llicenciats joves, que és cert que pateixen d'igual o més forma el dismatch.