dimecres, 27 de febrer de 2008

El PP no encerta sobre immigració


Arias Cañete, mític ex-ministre del PP en agricultura, famós pel seu "el Plan Hidrológico se hará por mis cojones", ha tornat a fer d'expert en economia i mercat de treball.
En una entrevista a Cadena Ser, va dir, entre d'altres perles, que la immigració que ve no és qualificada, posant l'exemple dels cambrers com els d'abans.
Donant-li la raó sobre els cambrers, que no són com els d'abans segurament pels llargs horaris i baixos salaris (qui vol arriscar-se a formar-se en un ofici en el qual no s'hi vol dedicar), la resta de la frase és d'un populisme que entra en el disbarat i la mentida.
A Barcelona i Madrid, si alguna cosa succeeix és que tenim una immigració predominantment ben formada. Tal com demostra un estudi del Consell Econòmic i Social de Barcelona i la Fundació Jaume Bofill, publicat l'any 2007 i disponible pel qui el vulgui, si alguna cosa trobem és una immigració amb estudis superiors. De fet, a Barcelona ciutat, la proporció és similar a la població autòctona. El problema és a quins sectors treballen i per què no accedeixen a alguns altres sectors tenint qualificació per fer-ho.
El mateix succeeix a Madrid i d'altres ciutats grans, on per lògica estadística s'hi concentra la majoria de persones immigrades d'Espanya.
En una època electoral seria d'esperar que un partit democràtic, que diu ser de centre, treballi en favor d'una igualtat d'oportunitats o com a mínim una universalització dels drets. Podem discutir si un immigrant que delinqueix mereix tenir un tracte dur per part de l'estat, però quan parlem de persones treballadores l'argument del PP és trampós. El PP demostra tenir coses en contra de tota la immigració. Si el problema fos la qualificació, hauria de plantejar una aposta clara per millorar-la i per fer que els fills/lles dels que no en tenen en tinguin... recorden l'Espanya educadíssima dels anys 70? Si el problema és la concentració d'immigrants en determinades feines el debat ha de ser ampli: quins són els motius i què es pot fer per evitar-se? totes dues respostes necessàriament fugen de la concepció socio-laboral del PP en aquesta campanya, mà dura i una Espanya de pobre gent vs. els qualificats,perjudicats i empobrits espanyols. Sarkozy va guanyar així, però el clima de revolta i la polarització a la societat ja s'havia podrit de tal forma que era tard parlar de mesures correctores.

3 comentaris:

Enric Tomàs ha dit...

Sincerament em sorprèn això que afirmes que la inmigració de Barcelona està ben formada. No dubto que una gran part dels inmigrants de la UE-25 o de paísos totalment occidentalitzats sí tinguin aqs estudis superiors que apuntes. Així ho indica el document que adjuntes. Però la majoria d'inmigrants de BCN són d'Equador, Perú, Marroc, etc. Aquests, donats les situacions dels països d'on provenen, no tenen una formació suficient per competir amb els inmigrants d'UE-25 o de països occidentalitzats.
Demano ja d'avançat que se'm perdoni pel que diré, però crec que lo d'Arias Cañete no ´és tan disbarat.

A.Orte ha dit...

L'estudi determina que els de la UE-15 no són immigrants, però sí ho són els italians d'origen argentí. També ho són els de l'est.
Precisament un tema sorprenent és que els d'Equador, Perú i Marroc, en molts casos són gent que sense estar en la misèria absoluta, han decidit marxar. Un equatorià normalíssim no pot estalviar mai de la vida per comprar-se un avió, i els magrebins que no venen en patera tenen molta formació.
I ahir la Sexta va fer un experiment a MAdrid i es va trobar amb molt titulat universitari equatorià treballant a la construcció.
En el fons, Enric, no es tracta de competir o no competir, es tracta de veure si el mercat de treball nostre està segmentat o no ho està en funció de la formació. I el cert és que sí ho està en determinats sectors. Altre cosa és si realment és realista pensar que faran feines on competeixen amb nosaltres i si és realista creure que és exactament la mateixa titulació...en aquest tema no tinc opinió clara.

by Daniel Vidal ha dit...

Sense voler generalitzar, sempre he estat de la opinió que aquells que venen (de la mateixa manera que aquells que s'en van anar d'Espanya a Alemanya) acostumen a ser "dels millors" dels seus llocs d'orígen.

Gent amb ganes de millorar, de prosperar, d'aprendre nous idiomes, d'acceptar quelcom que al seu país d'orígen no acceptaríen, d'acceptar sacrificis i reptes.

Com comentava en un altre bloc, la immigració ha estat i serà la clau del manteniment de les polítiques socials a Espanya i Europa.. Tot això, però, "en perjudici" de la clase mitja.