dijous, 28 de febrer de 2008

Duran i Lleida proposa incorporar una assignatura sobre Empresa


Es porta molt de temps discutint i donant la raó als que pensem que hi ha poca cultura del risc en termes d'emprenedoria. Els efectes estan clars. Ara bé, no tots els símptomes tenen un únic origen.
Fa poc vaig sentir que en molts països on es creen empreses també hi ha poca cultura del risc. Però en canvi hi ha molta cultura creativa, molt dissenyador, molt enginyer, molt programador amb ganes de vendres idees (i sovint d'una idea neix una microempresa que acaba venent-se a una gran empresa).
Per tant, no tinc tant clar que una assignatura arregli els problemes i ho vinculo a aquesta idea sobre la condició necessària per ser emprenedor i és que calgui ser abans de tot, creatiu:
1. No totes les idees donen com a resultat un nou producte.
2. No tota la creativitat té un component mercantil.
3. L'estudi de l'empresa no sempre porta com a resultat, ganes de crear-ne una. Només que expliquin els processos administratius, la competència, els anys necessaris fins tenir beneficis nets pot arribar a espantar gent encara no formada. A mí, de fet, em passava amb un professor de Física,que de tant bé que m'explicava tot, em vaig adonar de la seva dificultat si feia una carrera tècnica.
Compte que segons qui expliqui el món de l'empresa, enlloc de crear expectatives desincentiva. Et poden vendre l'empresa com "la manera de guanyar diners", algú t'ho pot explicar com "la manera de guanyar diners on val tot, inclós pagar una misèria" o bé visions crítiques sobre aquest món. Òbviament el professor tindria certa llibertat al respecte.
En tot cas, potser no dóna per una assignatura, però sí hauria d'integrar algun contingut en l'assignatura d'economia que es fa a batxillerat. Una assignatura que, per cert, no existia abans i no per això han deixat de sortir grans economistes. Potser caldria, doncs, substituir més que no pas agregar?

2 comentaris:

David ha dit...

Anem per parts:

1.- Ja existeixen al batxillerat dues assignatures relatives a temes d'economia i empresa. Una d'elles (la d'empresa) es cursa tant a primer com a segon de batxillerat. La condició, això sí, és cursar el batxillerat de ciències socials.

2.- Que existeixi una assignatura d'empresa (o d'empreneduria a la universitat) no garanteix que hi surtin més emprenedors. Tots sabem d'assginatures "de potencial interès" que acaben sent unes maries. I a la universitat tenim força exemples.

3.- Més perillós és que per ser emprenedors "sigui obligatori incloure un temari de...". Penso que són coses antagòniques.

Signat per un ex-professor d'empresa al batxillerat :)

A.Orte ha dit...

Es fa com a optativa o com a crèdit variable? I en tot cas, la fan tots els instituts? Perquè no recordo que es faci al que jo anava.