divendres, 25 de gener de 2008

La Plaça Catalunya


Treballar amb vistes a aquesta plaça té avantatges, però et fa pensar massa. Avui estic disposat a debatre fins l'extenuació sobre la (in)utilitat d'aquesta plaça. D'acord, no sóc barceloní de tota la vida, porto 10 anys aquí, però anar de viatge i veure places d'ús urbanístic similar em fa replantejar molt la seva actual configuració, sense ser expert en urbanisme (de fet espero que algun expert entri i m'il·lumini rebant o em confirmi la meva visió).
- La Plaça Catalunya no és un lloc de trobada. Algú queda als bancs de l'anell exterior de la plaça? Aquells bancs, per desgràcia, són un lloc fred tot i tenir arbres al voltant, però no tenen ni espai proper per a nens ni és una zona on la gent porti els gossos a passejar.
-La Plaça Catalunya és una plaça de comunicacions, on la gent surt o entra en un transport i d'allà es distribueix a carrers collindants o als dos centres comercials del voltant. I segurament aquest element condiciona que no sigui una plaça de trobada.
- El centre de la Plaça és massa gran i està envaït per coloms.
- El trànsit trenca per tots quatre cantons de la plaça, potser tancant una part donaria major sensació de plaça. No té gaire lògica que per anar a les Rambles des de Passeig de Gràcia s'hagin de creuar tres passos, o per anar a Portal de l'Àngel s'hagin de fer dos, amb la conseqüent sensació d'illa.
-No hi ha cap equipament de ciutat, ni església, ni museu, ni restaurant de referència, ni espai administratiu, amb la qual cosa qualsevol semblança amb la Plaça del Duomo de Milà, de la Signoria de Florència, la Stortorget de Stockholm o Trafalgar Square (una plaça lletja però amb un equipament importantíssim), la de la ciutat antiga de Praga o la Plaça Roja la deixa en desavantatge.

Per tant, no sé si la solució passa per posar un equipament cultural al centre de la Plaça, o un monument, o directament crear un continu amb la banda Triangle o la banda Corte Inglés, per plantejar una solució. Sóc "raro" o aquesta mala percepció és general?

4 comentaris:

David ha dit...

No ets "raro": la plaça Catalunya sempre ha estat desangelada. Com arreglar-ho? Potser una alternativa seria revitalitzar alguns dels edificis (penso en l'antic edfici del Banesto, però també an algun altre).

by Daniel Vidal ha dit...

Confirmo que, com a mínim per això de la plaça Catalunya, no ets "raro". :)

Jo proposaria (ho he comentat més d'un cop) el posar una noria com a moltes ciutats alemanyes, d'Irlanda o d'Inglaterra.

A Belfast també en tenien una. El lloc crec que és excel·lent per fer-ho.

joan ha dit...

És una plaça fosca, dispersa, tancada en sí mateixa i dominada per l'edifici més espantós de Barcelona ( El Corte Inglés...of course )
Jo començaria per il•luminar-la bé i segurament estaria bé eliminar el tràfic en un dels quatre laterals.

Frans ha dit...

Hola. Crec que es pot seguir l'exemple de Trafalgar Square a Londres, que també patia una situació d'aillament similar i al final van demanar a Norman Foster que fes alguna cosa. I una de les coses que va fer va ser eliminar el trànsit al costat de la National Gallery, ampliant l'àrea peatonal.
També crec que els arbres de la plaça no ajuden, perquè queden llocs massa foscos que, de vegades, amaguen coses sospitoses.
Per a mi, tenir una gran espai obert crec que està bé. En tot cas, els equipaments haurien de ser temporals. Una nòria seria curiosa, sí.