dilluns, 21 de gener de 2008

Educació i reducció d'hores en idiomes


Sembla que el conseller Maragall s'ha cregut l'argument sobre la necessitat de "tecnificar" els itineraris de batxillerat: reduiran les hores de català, castellà i filosofia. En la meva època, entràvem a la universitat sense coneixements d'economia ni d'informàtica aplicada i es parla de la generació del 70-80 com la de gran èxit professional. Es pot dir que sabíem llegir, escriure i pensar, a banda de tenir nocions de mates. Ja en aquest moment es deia que el nivell de comprensió lectora estava baixant cada cop més.
El conseller demostra no conèixer la realitat de l'aprenentatge dels idiomes. No n'hi ha prou amb tenir un nivell de gramàtica excel·lent, o de saber escriure amb poques faltes. El problema és que els estudiants d'ara s'espanten al veure un llibre. A sobre, els estem enviant el missatge que és més important saber què és l'elasticitat de la demanda en lloc d'intensificar en aptituds lectores.
Equivoquem les mesures per millorar PISA, de res serveixen les visites a Finlàndia. Aquell model es basa en les aptituds i no en el coneixement, per coneixement tenim la universitat i el món del treball. Posant un exemple, a l'institut es pot aprendre economia llegint la premsa o bé aprenent lleis de mercat. Aquí triem per lo segon i potser després els alumnes seran incapaços d'entendre les notícies i entendre que es relaciona amb allò que van aprendre.

3 comentaris:

Ferran ha dit...

Molt d'acord Andreu, sobretot en la importància que cal donar a les aptituds.

Jose Martín ha dit...

Un economista al front del Departament d'Educació busca fer rendir els diners que s'inverteixen, sense plantejaments pedagògics previs.

David ha dit...

No tot a l'educació és pedagogia...