dilluns, 14 de gener de 2008

Edinburgh (i). Crònica acadèmica


Interessant congrés d'evident, i buscat, biaix britànic en les ponències i debats. La nostra presentació va rebre bons comentaris, poques propostes de millora i poca discussió teòrica, amb la qual cosa en breu, fetes millores d'estil i justificacions de contingut, intentarem publicar.
La resta del congrés es pot resumir en les preocupacions d'anglesos i escocesos per intentar tenir una autonomia "controlada". És a dir, una autonomia que no generi greus diferències amb altres països de la GB.
Alhora, hi ha un interessant però ja superat debat sobre les identitats. Efectivament, totes les enquestes mostren una situació similar a la catalana, amb possiblement una tendència cap a identitats més escoceses en edats més joves. El que sí sorprèn és l'aparent comprensió d'aquesta situació per part d'anglesos (almenys entre gent educada), cosa que s'explicaria perquè GB mai ha deixat de ser una "Nació de nacions".
No sorprèn que la independència es vegi encara com una solució altament allunyada, complexa. Es considera que SNP està fent volar coloms. Lògicament és un partit amb idees fresques, que coneix molt millor els beneficis que pot tenir Escòcia per l'autonomia. Ha après d'altres partits d'àmbit no estatal i ara es vol fer fort. Però d'aquí a dir que un referèndum pugui tenir èxit hi ha un món. El cert és que, en el benentès que la independència fos una opció factible, la resta de britànics encara avui no ho entendrien, una situació imprescindible per un estat no federal.

Tanmateix els resultats d'un estudi del professor John Curtice (un crack) va demostrar que la derrota dels Laboristes no es van basar tant en una pèrdua de confiança en Blair, sinó en els problemes de Jack McConnell per fer un bon discurs autonomista. DE fet els laboristes van fer més aviat una campanya anti... antiindependència. Us imagineu el PSC parlant només de No a la independència en lloc del discurs autonomista ambigu que demostra tenir una certa importància?

4 comentaris:

aubachs ha dit...

Me n'alegro del vostre èxit. Ja són dos articles teus que tinc pendents de llegir...
Preguntes a partir del que expliques: és un problema per la resta d'UK que Escòcia aprofundís la devolution? No tinc les últimes dades, però la identitat escocesa no fa una forma de 'vall' més acusadament que la catalana (que seria més de 'muntanya')? És interessant la percepció que l'estratègia del SNP es vegi com a 'fer volar' coloms, però l'independentisme (allò que es votaria en un referèndum) està entre el 25% i el 40%; interpretaven d'alguna manera aquestes dades, les qüestionaven, han canviat últimament?
També hi ha hagut alguna enquesta sobre el fet que els anglesos entendrien 'molt bé' que Escòcia fos independent, se'n va dir alguna cosa? És interessant l'article del Curtice (també me l'apunto per llegir), la seva tesi és que si hagués fet un discurs autonomista haguessin guanyat? El cas és que fent un d'antiindependentista van perdre, tot i que per poc marge, però la victòria va ser igualment històrica, i potser va ser en part pel recurs a la por (una por a l'anglesa, és clar...).
Apa

by Daniel Vidal ha dit...

Ben tornat i felicitats pels bons resultats!

by Daniel Vidal ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
A.Orte ha dit...

Aubachs, Abans de res, deixar clar que els comentaris sobre la visió de la política escocesa és descriptiva.
Contesto:
és un problema per la resta d'UK que Escòcia aprofundís la devolution? Éfectivament, arran de la devolució és evident que les identitats (preguntades de moltes maneres, no només la "Moreno question"), tendeixen cada cop més cap al model de vall que tu comentes. Ara bé, alguns també sustenten que amb el temps,vivint de manera autònoma en temes clau, hi hauria un acomodament de posicions cap al centre identitari,alguns provinents de la joventut escocesa que està per venir de pares amb marcada identitat britànica. Això és el que "temen" a Anglaterra. Altres defensen el contrari, que el SNP fa volar coloms i que problemes greus com el demogràfic poden fer que a la llarga l'autonomia sense secessió no és un bon negoci. D'alguna manera creuen que sense opcions reals d'independència el "risc" per la unitat serà menor.Per això una victòria conservadora a Westminster pot afavorir a un cantó o altre. Guanyen els conservadors, el SNP pot fer tranquilament una política molt més agressiva, i aquí es podrà verificar millor aquesta hipòtesi. Si volem diversió és l'escenari més divertit, però desconegut també per ells.
REspecte la tesi de Curtice, a mí em va semblar comprendre que sí, que el problema fou fer un discurs anti-secessió en lloc de mostrar entusiasme amb l'autonomia. McConnell defensava que van primer els "issues" i no el model de l'estat, però Curtice diu que no.
Respecte els estudis sobre l'enquesta de comprensió dels anglesos en relació a possible independència, no ho recordo però al programa de la conferència hi havia alguns articles sobre identitats la tarda de dijous. Et diria que no és un tema que els amoïni, però la posició tampoc és gaire entusiasta.