dimecres, 2 de gener de 2008

Bodies, the exhibition, per Laura Calpe (*)

Que les dones tenim més nombre de papil.les gustatives que els homes, que el moviment simultani de tots els nostres músculs podria enlairar 10 tones de pes o que el volum de pell d’una persona adulta pesa 4 kg són algunes de les curiositats que he après a la tan publicitada exposició “Bodies, the exhibition” que es presenta actualment al Museu Marítim de Barcelona.
Però independentment d’aquestes anècdotes, recomano enèrgicament visitar aquesta mostra (malgrat l’elevat cost de l’entrada) per l’exhibició del cos humà com mai abans s’havia fet. S’ha aconseguit immobilitzar les estructures que conformem el nostre organisme (òrgans, nervis, músculs, vasos sanguinis…) mitjançant una tècnica pionera amb l’ús de polímers de silicona. Fou bonic observar les cares encuriosides dels visitants, grans i menuts, mirant-se, en silenci i des de tots els angles possibles, aquells cossos d’especímens humans reals, traslladats de llibres d’anatomia a esdevenir autèntiques obres d’art.
Resulta també molt interessant poder concebre les conseqüències de determinades malalties en l’organisme humà a través de l’observació d’òrgans patològics. Fins i tot s’endevina un afany preventiu en l’aparició de malalties concretes mitjançant el canvi d’hàbits en la població. D’altra banda, potser degut a la meva formació acadèmica, vaig trobar molt escasses les explicacions referents a la funció i fisiologia dels òrgans individuals desplegats en vitrines. En conjunt, trobo que és, sens dubte, una magnífica experiència de divulgació i educació científica apta per a tots els públics.
Però, per sobre de tot, després de visitar l’exposició em recórre un mateix pensament: sóc infinitament més conscient de la perfecció continguda dins el cos humà, de l’exquisit funcionament dels processos biològics de l’organisme i del delicat balanç existent entre salut i enfermetat. Indiscutiblement, l’important es troba a l’interior de les persones…

(*) Laura Calpe és Doctora en Bioquímica per la UB i Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Medioambiental per l'IDEC.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Estic completament d'acord amb tu. És una exposició molt recomanable per tothom, tant entesos del tema com gent encuriosida. No deixeu d'anar.

EC

Anònim ha dit...

Realment el cos humà continua sent un misteri en molts aspectes, però resulta enriquidor poder-nos veure des d'un punt de vista que no estem gens acostumats.
S'ha de reconeixer que quan un cos humà funciona dins la "normalitat" és una màquina perfecte.
Val la pena ana-ho a veure.

Gem