dimecres, 14 de febrer de 2007

Eto'o dinamita el vestuario

No hay duda que las declaraciones de Eto'o refieriéndose a Ronaldinho y Rijkaard no dejan buena imagen del propio personaje y tampoco deja muy bien el vestuario del Barça. Por una parte porque si de algo se hablaba bien de puertas afuera era la calidad humana del vestuario como factor para entender las dos últimas temporadas, algo que ya estará siempre en duda. Pero también supone un reto para el propio Rijkaard, que siempre se vio como un mediador magnífico entre egos. O almenos se le consideraba un gestor que evitara crisis de este calado.
Por una extraña razón Eto'o ha atacado la profesionalidad de Ronaldinho y la neutralidad de Rijkaard y Laporta precisamente después de 4 meses de baja y de haber estado más del 50% de ese tiempo fuera del equipo y de la ciudad. Esto me da que pensar. ¿Sentía esto el jugador antes de lesionarse? Si es así, ¿por que explota ahora tras negarse a jugar?¿Se negó a jugar porque no quería arriesgar su físico? Son todas ellas preguntas que se acaban enseguida con diálogo. Si Rijkaard dice que se negó a jugar debió decir por qué (tema físico, enfado del jugador). PEro el jugador también debe decir si efectivamente se negó para no arriesgar su maltrecha rodilla entrando 5 minutos en un partido sentenciado. Esa respuesta y contrarespuesta hubiera sido suficiente. Quizá no.

Si en realidad lo único que ha ocurrido es que no queda suficiente vaso para tanta agua, entonces la lectura es otra. No es suficiente con un abrazo entre los protagonistas del triángulo. Ronaldinho es obvio que no ha entrenado lo suficiente. Eto'o interpreta que lo hace para dosificarse y aparecer en los momentos clave de la temporada. En ese caso Eto'o debe reunir a los capitanes y pedirles que se aclare ese agravio que periodistas y socios percibimos. No puede salir a la prensa y quejarse que Ronaldinho a la mínima se va al gimnasio. Eto'o hablando no cambiará esa actitud de Ronaldinho porque además, Ronaldinho siempre puede decir que cuando las cosas se ponen mal él siempre aparece, y Eto'o también (cada uno a lo suyo).
En el caso de Rijkaard, Eto'o no puede tener ninguna queja. ES cierto que lo hace presionar sabiendo que ni MEssi ni Ronnie pueden hacerlo igual, pero también es cierto que su físico le permite hacer ese trabajo. Creo que todo el mundo, prensa incluída le valora ese aspecto que le hace diferente a tantos delanteros (pensemos en Saviola, Gudjohnsen, Ronaldo). El entrenador siempre habló bien de él y nunca lo cambia aunque el partido vaya 3-0,con lo cual no siempre ha pensado en el equipo y sí en su lucimiento. A partir de ahí, todo lo demás sobra porque con el Barça Eto'o siempre ha rendido y a su vez el Barça le ha dado visibilidad internacional (por mucho que él parece que le agradezca más al Mallorca).

No creo que haya otra salida que su venta el 30 de junio. Primero, porque si ha explotado es porque realmente llevaba tiempo creyendo lo que dijo, no todo empieza por lo del domingo pasado como nos tratán de decir (un calentón? lo dudo). Segundo, porque creo que está mal asesorado. Su abogado debió impedirle hablar, porque además estaba a 2 metros de él. Él debió ir a la prensa y decirles que Eto'o ese día no hablaría.
Tercero, porque creo que si bien él cree que El entrenador y Ronnie han infringido normas internas de vestuario (hablar en público algo interno), él ha incumplido las mismas normas con la diferencia que sus declaraciones han hecho mucho ruido.

Por cierto, sigo sin entender por qué Eto'o no jugó el domingo. Si es motivo físico, lo entendemos todos, porque él quiere seguir recuperándose y disponible sólo cuando haga falta (léase Liverpool, Valencia, SEvilla y Madrid).

dijous, 8 de febrer de 2007

Nou servei de bicicletes


El proper mes de març s'inicia al mes de març un nou servei de prèstec semi-gratuït de bicicletes. Aquest servei, pensat tant per persones que tinguin trajectes de desplaçament de curta durada com pels amants de la bicicleta que no disposen de possibilitat de deixar-la a casa, va ser presentat a mitjans del mes de gener a la ciutat de Barcelona.

Es tracta d'una iniciativa que, per un cost de 24 euros annuals (12 en el primer any de promoció) o 1 euro setmanal, permetrà recollir una bicicleta a un lloc determinat i deixar-la a qualsevol dels altres 15 punts de recollida en un marge de 30 minuts de forma gratuïta. A partir d'aquests 30 minuts, per desplaçaments més llargs, l'usuari pagaria 0,30 euros per cada mitja hora extra. El sistema evita que la gent faci la trampa de deixar l'antiga bicicleta en els primers 30 minuts i agafar-ne una altra sense cap cost addicional, ja que unciona amb targetes unipersonals que calculen el temps total continuat del servei.

A primera vista la iniciativa pot resultar molt positiva, donat que pot fer que, per exemple, algú agafi la bicicleta de Monumental a Passeig de Gràcia cantonada Gran Via fent el trajecte pel carril bici de Gran Via i deixant d'usar el metro (amb els efectes econòmics per aquest usuari). També afavorirà un ús familiar de la bicicleta en caps de setmana, especialment als barris propers al mar. Pot servir també per promocionar carrils bici ben preparats però amb un ús mínim, com seria el que va des de Ciutadella Vila Olímpica fins l'estàtua de Colom, trajectes que per alguns turistes poden resultar interessants.


Ara bé, hi ha dubtes raonables sobre el seu èxit. En primer lloc, la idea pot morir d'èxit, donat que una empresa s'encarregarà d'omplir cada espai de recollida a partir de sensors que emetran senyals al camió que té les bicicletes . Així, el sensor emetrà un senyal als camions de l'empresa quan en quedin poques a un punt de recollida. Falta veure què passa si l'empresa concessionària té pocs camions que facin el servei. En aquest cas, en hores punta el servei no seria fiable perquè els camions podrien no ser prou àgils en el seu moviment pels barris. També caldria saber si tot el que guanyem mediambientalment amb aquests usos no el perdem amb la contaminació d'aquests camions.

En segon lloc, quin incentiu té l'empresa de fer bé la seva feina si la concessió es va fer sense competència directa??

En tercer lloc, caldrà actualitzar el mapa de carrils bici o fer que alguns carrils disposin de restriccions de velocitat per la convivència amb bicicletes. Aquest aspecte, previst en aquesta política de mobilitat, només la veig factible els caps de setmana. És difícill que la gent entengui, per exemple, que el carrer St Antoni Maria Claret és d'ús mixte bicis-cotxes a 30 kms hora de límit però Còrsega no.

En definitiva, es tracta d'una política que a 3 setmanes vista no només no ha tingut visibilitat als mitjans sinó que tampoc la té a la vista de la gent. A vegades l'Ajuntament de Barcelona fa coses que no sap explicar o no està convençuda d'explicar. L'Àrea Verda, que ara resulta que és tant positiva perquè ajuda a pagar aquestes iniciatives i redueix la congestió i disponibilitat dels residents, es va promocionar tant que es va veure com a efecte boomerang per a l'ajuntament.

Ara no només és una política invisible, potser perquè tothom té el dubte raonable del seu possible èxit, sinó perquè tampoc l'han apluadit els defensors del carril bici, els mitjans de comunicació i ningú en general. Veurem si cal esperar a que hi hagi alguna disfunció, accident o problema en les primeres setmanes per a trobar-nos amb senyals d'alarma i declaracions oportunistes per desqualificar-la, com ja es va fer amb el Tram (recordem els conductors que van topar amb el tramvia les primeres setmanes) o l'àrea verda (crítiques de molts comerciants i fins i tot de sindicats que han rectificat un cop s'han corregit problemes d'aplicació real).

Els nens immigrants de 8 a 12 anys són un grup d’alt risc en desenvolupar conductes alimentàries restrictives

Des de fa ja alguns anys l’opinió pública avisa de les conseqüències de mostrar als nostres mitjans de comunicació contínuament imatges de models considerades excessivament primes, el culte a la imatge i la satisfacció dels resultats d’aquelles persones que s’han operat per poder sentir-se millor amb elles mateixes. Algunes actuacions són negatives. En primer lloc poc quedar una sensació psicològica de rebuig a la pròpia persona i voler arribar a operacions. En segon lloc s’ha percebut en alguns àmbits (per exemple al mercat de treball) que el missatge de l’estètica i els cànons de bellesa ha arribat fins i tot a provocar que algunes persones amb millors qualificacions per algunes feines no han estat contractades. En tercer lloc destaquem les conductes alimentàries restrictives i la seva conseqüència en la salut.

La professora Mònika Jiménez analitza a fons aquesta darrera qüestió. Ho fa en la seva tesi doctoral, anomenada “de l’estereotip adult a la realitat preadolescent: influència de la publicacitat en els trastorns del comportament alimentari en nens i nenes de 8 a 12 anys”, llegida el passat 19 d’octubre al Departament de Periodisme de la Pompeu.

Es tracta d’una tesi doctoral que cerca anar més enllà de l’estudi de les conductes dels adolescents per copiar cànons de bellesa i les conseqüències en forma de disfuncions com la bulímia o l’anorèxia. La professora Jiménez es fixa en un col•lectiu de nens que cada poden tenir una particularitat addicional a la dels nens d’aquí, com són els nens immigrants. Un col•lectiu que, segons l’autora, “tradicionalment s’ha deixat força de banda en els estudis de psiquiatria tradicional, per no considerar-se exactament població de risc”

L’estudi, que ha extret publicitat i programes de diversos mitjans de comunicació com Tv3, k3, TVE, A3TV i T5, i col•lectius de nens i nenes immigrants procedents de moltes cultures de fora d’Europa conclou que “L’obsessió que la majoria dels nens i les nenes immigrants manifesten per adequar-se a l’estereotip occidental; un estereotip que la majoria de les vegades obeeix a una esveltesa desmesurada, gairebé malaltissa, difosa pels mitjans de comunicació i que no té res a veure amb la realitat de la seva genètica. Aquest grup majoritàriament estava integrat per nens i nenes sudamericans i no hem d’oblidar en aquest sentit que la fesomia característica d’aquells països sol tenir una tendència a la curva”. És a dir, des de la societat emetem missatges o eduquem els nens i nenes en missatges que tendeixen a afectar molt més aquells que són consumidors compulsius de televisió en comparació amb els que no ho fan. Però també cal destacar el que es considera un dels aspectes més rellevants, que considera la població immigrant com la que manifesta un risc més elevat de patir trastorns de comportament alimentari, motivat pel que la Mònika considera “quan aquests nens/es arriben aquí, es senten diferents i entren en el que es defineix com a procés d’aculturació, que consisteix en adoptar les característiques socials i culturals del país d’acollida; característiques que en aquest cas, passen també per la voluntat d’adequar el seu físic a aquesta pressió mediàtica, d’una banda i social, de l’altra.”

Ara bé, és cert que els missatges s’interioritzen en les persones o bé la societat està exporten aquests estereotips més enllà? Hi ha alguns exemples clars al respecte. A la Xina, en l’actualitat, algunes noies joves s’estan operant ossos de les cames per tal de créixer entre 4 i 10 centímetres i s’estan extenent en operacions d’arrodoniment dels ulls, uns fets que confirmen que “el model físic occidental ha envaït orient, amb totes les connotacions que aquest cànon comporta. L’estereotip occidental difós pel cinema, la publicitat o la televisió esdevé una metàfora del triomf social d’occident i aquí rau en bona part aquest desig manifestat per moltes noies que acaben renunciant als seus trets racials per adequar-se a un model estètic que simbolitza molt més que un físic més o menys agraciat”.

En conclusió

Com tot estudi que pretén trobar conclusions importants, és necessària una discussió paral•lela. Hem observat que bona part de la diagnosi afecta als valors educatius i estètics de la societat, que es trasllada en un missatge centrat en la superioritat d’Europa i els Estats Units que acaba per trasllar-se al jovent d’arreu del món. Ara bé, podem considerar que hi ha una difícil divisió entre la publicitat orientada a una dieta equilibrada i la publicitat que infundeix a pensar en conductes restrictives. Com ens comenta la doctora Jiménez “ El perill està en reduir el concepte d’alimentació sana a una qüestió d’estètica, de cuidar la figura o, simplement, d’estar prim. Alimentar-se de manera saludable vol dir menjar de tot amb mesura, perquè tots els aliments enriqueixen d’una manera o altra el nostre organisme.

El missatge es distorsiona quan la publicitat associa determinats productes amb l’esveltesa com a proposta única de venda(...)

D’aquesta manera, és molt fàcil que els adolescents per trobar-se en una etapa vital absolutament incerta, se sentin captivats per aquell missatge publicitari i l’interpretin a la seva manera. Aquesta interpretació pot ser absolutament perjudicial per a la seva salut ja que molts d’ells acaben limitant la seva dieta a les barretes hipocalòriques o als productes baixos en calories quan, en realitat, el missatge de l’anunci no era exactament aquest.

En aquest sentit resulta fonamental l’orientació familiar, l’educació des de la infantesa pel que fa a uns hàbits alimentaris saludables”.

Medios de comunicación: ¿errores o malintenciones?

Titulaba el 29 de enero el diario gratuito 20 minutos:

"El fumador consume sólo 9 cajetillas menos al año con la nueva ley".

Como lector de 8.45 de la mañana me pregunto,¿ tan mala ha sido esta ley? Pocos minutos más tarde, en una emisora de radio, entrevistan a un responsable de sanidad para preguntarle si tenía sentido hacer tanto ruido con la ley para tan poco efecto. ¿es esa la pregunta más importante que debe hacer un periodista?

A veces me pregunto si los periodistas, o las escuelas de periodismo, están promoviendo una cultura de prensa amarilla y desprestigio a todo lo que huela a ley y poder público o es que cada vez hay peores periodistas con una menor base en ciencias sociales.

En ocasiones no hay duda que la elección entre lo que es noticia y no noticia resulta complicado. Leo de nuevo el titular y pienso, qué mierda la ley, que sólo complica la vida al fumador (para elegir local) y al no fumador, para huir de locales para fumadores.

Pero también puedo pensar, ¿y si pensamos en los efectos entre los no fumadores??

Decido tomar esa visión optimista de la ley. Vamos a analizar friamente lo que significa ese titular malintencionad con la palabra SÓLO.

La nueva ley ha provocado que casi 1 de cada 5 personas dejen de fumar. Todo ello provoca que haya una de cada 5 personas a las cuales la reducción de tabaco no es de 9 cajetillas sino de N (el total de cajetillas anuales).Imaginemos una población de 5 adultos fumadores. cada uno de ellos fuma 100 cajetillas/año. En total el coste en su economía era de 500 cajetillasx2,5 euros=1250 euros.

Tomando este titular puede parecer que esa economía tenga ahora 455 cajetillasx2,5 euros=1137 euros. La reducción es pequeña, pero algo es algo.

Ahora bien, si en lugar de titular fijándonos en los que siguen fumando (algo que para mí no es nuevo porque ya lo hacían) titulamos "Uno de cada 5 fumadores dejó de fumar 100 cajetillas debido a la ley" la situación es muy diferente, positiva.

En lugar de fumarse 500 cajetillas, ahora se fuman 100 menos por el que deja de fumar y 36 menos de los otros 4.

364 cajetillasx2,5 euros=910 euros.

Es decir, al final qué es la noticia, ¿que el que ya hacia algo lo siga haciendo?, o me interesa criticar algo, la ley, y elijo la opción (noticia) que me interesa? Quizá tenga una visión sesgada de lo que es analizar fenómenos sociales, pero en mi caso me tacharían de ser poco riguroso si hiciera semejante análisis sin considerlo todo.

Y no sigo evaluando lo que también podría ser noticia pero no es: quizá esas 9 cajetillas no parezcan mucho en una persona pero si contamos los que han dejado de fumar debido a la ley veremos cómo el ahorro en términos de humo, sanidad y externalidades negativas (aceptadme el concepto económico) es importante.

Periodistas del mundo, despertad, hay gente que os está mirando con lupa!! Que alguien me explique qué significa la palabra noticia.

Sobre la autonomía federal del PSC. Publicado en la Vanguardia (25 septiembre) Autor: Andreu Orte. Sección: Opinión

Tiene el Partit dels Socialistes de Catalunya realmente la autonomía que debería por su propio estatuto especial con el PSOE? En el ámbito de la política catalana, se ha criticado al PSC por recibir injerencias desde Madrid en muchos ámbitos como son la selección de candidatos o la política de coaliciones. El episodio más reciente es la supuesta sugerencia, por parte de Zapatero, que pasaría por la dimisión de Pasqual Maragall y el acuerdo de una posible coalición socio-convergente, todo ello acordado en el entorno de la negociación por el Estatut con el líder de CiU, Artur Mas.

Existe otra relación de dependencia, criticada en ocasiones por el Partido Popular, de naturaleza contraria, que bien podría llamarse autonomización del PSOE. Se trataría del proceso por el cual las estrategias estatales están condicionadas a unas posiciones de sus elites autonómicas. Es la relación inversa y, al parecer, es signo de debilidad y de falta de coherencia interna: dos ejemplos recientes ayudan a ejemplificar el fenómeno.

El Plan Hidrológico Nacional puso en jaque la estrategia del PSOE. Dos barones, Bono e Ibarra, defendieron en un primer momento la propuesta popular. Al contrario, Maragall e Iglesias se mantuvieron en una posición contraria. El PSOE no tenía más remedio que, o bien negar cualquier opinión particular sobre una política de rango regional (el beneficio de unas regiones contra el impacto medioambiental de otras) e imponer una posición definida, o bien esperar a fijar una posición que fuera cercana a ambas partes. Decidió una vía alternativa y fijó una posición que se basaba en el bilateralismo y un plan alternativo que permitiera paliar la carencia de agua sin perjudicar al Ebro. Una posición que se reconoció condicionada por las divergencias entre barones regionales.

Un segundo capítulo donde se demuestra que la regionalización del PSOE es evidente se encuentra en el cambio de estrategia de apoyo estable en el Congreso de los Diputados. Durante el periodo 2004-diciembre del 2005, el PSOE mantuvo unas relaciones mucho más intensas con ERC que con CiU. Nadie duda que fuera gracias a la existencia de un tripartito. A medida que el tripartito se iba debilitando, fruto de varios episodios de choque entre PSC y ERC, en las filas del PSOE quedaba el convencimiento de que un cambio de socio en el Congreso podría tener efectos en la política catalana.

Los ejemplos antes citados demuestran, tal como se prueba en otros países de características similares, que en un entorno de regionalismo o federalismo, los partidos de ámbito estatal viven en una interdependencia constante entre sus elites regionales y sus elites estatales. Así sucede en Gran Bretaña, donde la política británica ha vivido un crecimiento del componente escocés en el debate político.

La interdependencia no sólo lleva a que el PSOE afecte en las decisiones del PSC, que impulse y defienda a un candidato para suceder a Maragall o que utilice un posible acuerdo con convergentes para obligar a ese cambio. También existe la vía contraria, la obligación de escuchar y representar los intereses de las elites regionales en el aparato central del partido, algo que ocurre constantemente en la inmensa mayoría de partidos que actúan en realidades similares.

Bien podría el PSC romper con el PSOE, como en Bélgica, donde ya no hay organizaciones de ámbito estatal. Este escenario, el que parecen recomendar al PSC tanto CiU como ERC, resulta complejo en España, incluyendo el PP. Aunque sea sólo en referencia a las políticas de coalición, la importante presencia de partidos de ámbito estatal en el Congreso de los Diputados obliga a tener que emprender relaciones con estos partidos que permitan mantener gobiernos estables. Esa buena relación suele tener continuidad a nivel autonómico.

Llegamos, por tanto, a la paradoja del asunto. La interdependencia PSOE-PSC, al igual que en el periodo 1996-99 (PP-PPC) es beneficiosa para ERC y CiU. Puede tener episodios de divergencia programática o de criterio, pero en líneas generales permite a ambos partidos obtener una mayor presencia y poder de discusión y visibilidad en el espacio político catalán, sea en el Parlament o en el Congreso de los Diputados a la hora de tratar temáticas catalanas. Se critica una interdependencia que, lejos de ser negativa para ERC y CiU, permite un mayor grado de poder de ambos.