dilluns, 24 de desembre de 2007

Qui pot rebre paneres?


Hi ha un tema que reconec que em porta temps molestant. Es tracta dels favors, en forma d'espècies, que reben els metges per part de les farmacèutiques, fonamentalment durant els congressos.

Em comenten uns familiars que l'altre dia van anar al clínic que molts metges (les infermeres i personal de suport no) marxaven carregats fins dalt de paneres i pernils, tampoc crec que sigui amb productes Hacendado.
Per una altra banda em confirmen que l'arribada de paneres i regals cars ha estat continuada.
Tenen dret, en un hospital públic, a rebre favors? com sabem si alguns d'aquests regals els reben per part de pacients VIP que volen un tracte preferencial?
Què passaria si un polític qualsevol rebés una panera de nadal? I si ho rebés un jutge? O fins i tot un funcionari qualsevol, que tampoc poden rebre regals d'aquest tipus. Em sembla que seria un escàndol majúscul.

Una cosa és regalar una ampolla de vi i una altra fer regals i fer ostentació davant tot l'hospital. Segur que és difícil acabar amb aquesta pràctica, però seria tant fàcil com rebre-la a casa i no fer soroll, i de pas demostrar que els metges són el col·lectiu més intocable i amb menys ètica de servei públic de tots. Perquè si reben regals per part de les farmacèutiques per receptar segons què, es diu soborn, i si ho fan per fer bé la seva feina, haurien de reconèixer que sense suport d'ATS, infermeres, etc.

4 comentaris:

Frans ha dit...

Un tema espectacular són els regals i paneres que reben els periodistes, especialment els de les seccions d'economia. Al final, com els metges, es tracta d'intercanvis de favors: Jo et deixo bé (=recepto els teus productes), em callo el que estàs fent malament i a final d'any accepto tots els teus regals (el teu mòbil de darrera generació, el teu rellotge, la teva panera, els teus viatges...). A canvi, tens la sensació que alguna premsa està venuda.

David ha dit...

Fa uns anys es va arribar un acord (crec que fou Farmaindustria) per fixar sobre el paper el límit del que pot ser admissible com a regal. Segons l'acord, els detalls havien de ser inferiors a 25 euros per ser considerats com a tals i no com un "pagament de favors". Aquesta norma però és va convertir en paper mullat en quatre dies, perquè es van buscar vies per fer-li el bypass.

Una proposta interessant seria que no hi hagués prohibició de rebre regals, però sí l'obligació de declarar els regals rebuts i la seva procedència.

by Daniel Vidal ha dit...

Sobre aquest tema podria dir molt, però no ho puc fer...

Sigui com sigui, simplement afegir que les infermeres també reben el seus ummm, bé, que també reben els seus regalets i obsequis...

A més dels medicaments, s'han de comprar guants, benes, apòsits...

A.Orte ha dit...

Que consti que la meva crítica és sobre els servidors públics. Els metges de la medicina privada, advocats i d'altres treballadors d'empreses privades, considero que serveixen als clients.
Els servidors públics, partint de la base que serveixen al ciutadà, no és un client.
Però oi que un jutge no fa ostentació dels seus regals/ no en rep per part dels advocats???

Quant les infermeres, sí que en reben, però ja et dic que no solen passar d'un detall de ben segur per sota dels 25 euros que deia el David.