dijous, 15 de novembre de 2007

És Bolonya o la seva aplicació?

Nou cicle de protestes contra "Bolonya", a favor d'una universitat pública, de qualitat i lliure d'empreses. D'acord, aquest lema ja es feia servir durant la meva època de llicenciatura.

Em torno a llegir els objectius bàsics de Bolonya i continuo pensant que el problema fonamental no és Bolonya, sinó la seva aplicació al nostre país:

* Comparació de titulacions: no crec que afecti als estudiants sinó als graduats. És clar que algunes carreres tendiran a desaparèixer, però també es creen molts segons cicles on no hi havien.
* Aplicació d'un sistema basat en dos cicles. La discussió aquí era fer-ne 3+2 o 4+2. El model del segon cicle era preu públic, amb taxes una mica més altes que el crèdit de les diplomatures i llicenciatures anteriors. Sembla que hi ha poques beques disponibles, fent que la gent no tingui interès en fer aquests màsters. Em sembla aparentment correcte que després de 3 anys puguis complementar el currículum amb estudis de segon cicle (abans calien 4 anys per "especialitzar-se" en altres coses).
* Sistema de crèdits ECTS
*Promoció de sistemes de qualitat (veure ANECA). Clarament positiu.
*Punt controversial: promoció d'una dimensió europea en l'educació superior amb èmfasi en el desenvolupament curricular. És a dir, promoure que els estudiants facin quant més millor. Pensem en els suecs que poden fer ben bé l'equivalent a 3 carreres rebent molt suport. El problema aquí és aplicar aquest principi d'una manera cutre, confonent desenvolupament curricular i desenvolupament professional.
* Promoció de la mobilitat
*La declaració de Bolonya té uns objectius i instruments, però no hi ha obligació jurídica.

PER TANT, la conclusió és que confonem l'enemic. La culpa no és de Bolonya sinó del sistema universitari, dels responsables en desenvolupar-ho i d'un interès per vincular-ho a una privatització de la universitat, element on també algunes universitats tenen bona part de culpa.

2 comentaris:

David ha dit...

Les protestes contra Bolonya són les típiques protestes de cada any per aquestes dates. Si no fos Bolonya seria per la reforma del pla d'estudis, i si no seria per protestar per la guerra a Papua Nova Guinea. L'important és sortir i manifestar-se, a poder ser el mes de novembre, i al migdia.

defak ha dit...

M'he llegit el manifest dels convocants de les protestes i fa vergonya aliena. És increïble la ignorància, incompetència, demagògia i tonteria que destil·la...