dilluns, 22 d’octubre de 2007

Canvia de mans el govern de Polònia

Eleccions legislatives a Polònia, amb victòria dels liberals i el seu líder Donald Tusk, que ara hauran d'esperar a formar govern en majoria.
No han faltat les lectures interessades, en termes comparats, sobre la diferència entre els germans Kazcynski i el partit liberal.
Que ningú es porti a engany, el titular fàcil d'alguns mitjans sobre la desaprovació per la defensa de valors tradicionals dels germans Kazcynski no és realista.
Donald Tusk defensa valors cristians, força conservadors. La seva "modernitat" deriva de la visió en política exterior i a la UE.
En política exterior sembla que seguirà l'estratègia ZP de sortir d'Iraq, sota el meu punt de vista no tant per tenir-ho clar políticament sinó per promesa electora.
En relació a la UE sembla ser que mantindrà una estratègia elegant amb el grup liberal del parlament europeu i una actitud més dialogant. Però tampoc ens hem de creure que la bel·ligerància que tants bons resultats donava a Polònia en termes de vots a Europa deixarà de ser una estratègia útil. No oblidem del seu pes demogràfic i de la seva influència "cega" en Alemanya, tant en termes de mercat de treball com en el traspàs energètic del gas.