dilluns, 10 de setembre de 2007

Riviera Maya (i) SortidesLa Riviera Maya és, a diferència d'altres destinacions vinculades al turisme setmanal de "tot inclòs", una de les poques en les quals l'entorn és tant o més important que la vida dins de l'hotel.
A un radi de tres hores de distància en cotxe o autocar trobem tres grans ciutats del món maya: Chichén Itzá, Tulum i Cová (una de les desconegudes).

Chichén Itzá és absolutament una meravella. Una gran ciutat en la qual trobem vestigis de tota la magnitud de la cultura maya, edificis vinculats a l'astrologia, camins fets amb pedra i l'anomenada Gran Piràmide (que no és una piràmide). La seva funció real és la devoció per Kukulcán i serveix com a calendari astrològic, donat que els diferents sectors i escales agrupen els mesos de l'any maya (20) i els de dies de l'any. A més a més, els dies de pleniluni s'observa amb curiositat la iluminació de part del castell i la foscor absoluta en l'altra.
Inoblidable la visita al joc de pilota, categoritzada per uns cercles posats en forma vertical a la paret. La funció de la pilota no era fer-la passar per aquests cercles, sinó que aquests servien per indicar la puntuació. Com a curiositat, el guanyador del joc de pilota moria en mans del seu perdedor, que rebia aquest càstig pel fet que durant tota la resta de la seva vida seria tractat com un perdedor i,alhora, assassí.

Tulum, situada a la costa, molt proper als grans hotels, és una petita ciutat nascuda en els moments de crisi de la cultura maya. A diferència de la idea general, la civilització maya va començar a viure el seu decliu molt abans de l'arribada dels conqueridors espanyols. A partir del 1200 uns quants mayas es van establir en aquesta ciutat, d'influència totalment tolteca. Si Chichén Itzá arribà a la planitud 300 anys abans, Tulum mai va arribar al seu màxim esplendor. De tota manera, com a ciutat marinera, vivia del comerç amb el seu entorn i no podia faltar un far, quelcom que tothom podia esperar que fos un invent egipci.

Una altra sortida-excursió que vaig fer fou Xel-ha, un parc dedicat a activitats aquàtiques que ha respectat tota la part natural. És a dir, un parc natural que s'ha transformat en "temàtic", sense arribar als límits que coneixem.
Allà vaig poder banyar-me en aigües meitat dolça, meitat salada, fent Snorkel, observant els peixos (alguns de considerable grandària, alguns no hi eren pels efectes del Dean). També es podia fer una baixada en riu, ja fos fent snorkel o en una mena de pneumàtics de plàstic.
Pels que disposaven de més temps també podies dedicar 30 o 45 minuts en nedar amb els dofins del parc, aproximar-te a uns "cenotes, una mena de pous d'aigua subterrànea, o passejar en bicicleta pel parc.
En definitiva, una visita molt entretinguda. De la resta d'activitats, moltes es poden vincular a les activitats aquàtiques o bé a l'illa de Cozumel.
Realment la Riviera Maya és molt més que hotels, begudes, menjar i Mar Carib. Ara bé, encara que tenia una mica de reticència a la vida "monacal" de l'hotel i la pulsera, allà també hi ha molt per fer, per divertir-se i per desconnectar.