dimecres, 4 de juliol de 2007

ZP promesa: 2.500 euros per cada naixement

Em sembla d'una publicitat enganyosa terrible, criticable des de molts punts de vista sobretot perquè s'estava treballant per un ajustament del tema des del món laboral.
Els pro-familia poden dir que la gent no té criatures per un tema econòmic, no es pot monetaritzar el tema.
Els que creuen que no arreglarà les deficiències de les llars d'infants poden argumentar-ho, com a mínim, de dues maneres:
En primer lloc, un sol pagament dificulta la sensació de la utilitat final. Serveix per pagar la roba, per pagar la guarderia, per pagar el banquet de bateig?? Tant debó fos per això, però també podria ser per pagar una tele, un ordinador... No m'agraden els xecs en efectiu, en aquests casos de política social em sembla molt més útil el xec-servei o directament la inversió.
En segon lloc, si el que es pretén es poder conciliar millor, o com a mínim que el cost d'oportunitat de tenir un fill no sigui tant alt, no estem arreglant el problema. Les llars d'infants i escoles bressol públiques són escasses, sobretot a Catalunya. Aquesta quantitat no serviria per res, el problema és molt més gran.

Aquesta mesura, a banda de ser un brindis al sol, no arregla cap dels problemes del nostre sistema de suport a les mares,que són les uqe deixen temporalment el mercat de treball i no sempre poden recuperar el seu estatus anterior...

6 comentaris:

M. B. N. ha dit...

Molt encertat el teu comentari. Les transferències directes tenen el problema de que un no sap ben bé en què es destinaran els diners que les administracions concedeixen a les famílies. Aquest matí he escoltat al Ministre Caldera a la Ser i el seu argument per defensar la mesura era que la quantitat concedida era la més alta d'Eruopa (per davant de França i Luxemburg). Un cop més els països escandinaus ens donen pistes més útils (més inversió en serveis d'ajuda a la familia i de compatibilitat laboral). D'aquesta manera es pot controlar i avaluar ex post l'impacte de les mesures aprovades. Disortadament, donant diners les administracions mai saben en què es destinen....Està bé que anem denunciant aquestes coses...

David ha dit...

Andreu,

Precisament estava pensant en escriure sobre aquest tema. En comptes de donar diners en el moment del naixement, potser seria millor que s'invertissin en crear un servei d'esplai a les escoles durant l'estiu a un preu simbòlic, i que permetés als pares oblidar-se del gran problema que suposen les vacances escolars. Es crearien més llocs de treball, se solucionaria un problema angoixant i s'aprofitarien uns actius (les escoles), morts de pena durant tres mesos. Però ja se sap que el xec de 2.500 euros queda molt bé a la foto...

Anònim ha dit...

Quan en Mas va proposar donar xecs durant la campanya a les eleccions al Parlament en Montilla i els del PSC li van dir que això era de dretes i ara resulta que quan ho fa en Zapatero no ho és. Com s'explica això?

Alan Smithee ha dit...

A Espanya neixen més de 460.000 nens a l'any, cosa que fa que ens costi al contribuent més de 115 milions d'Euros.

David ha dit...

Sí...però aquests nens seran els que pagaran la Seguretat Social d'aquí a 25 anys.

A.Orte ha dit...

Anònim, efectivament aquest tema dubto que hagi fet gràcia al tripartit, en bloc. No només perquè efectivament és una mesura diguem que poc progressista, tampoc és que sigui conservadora en el sentit que el conservadurisme imploraria a la família com a sustentor de la cura de les criatures. Deixem que es manifestin. En tot cas, també haurien d'estar emprenyades totes les autonomies perquè és possible que entri en conflicte de competències.

Alan, els nens costen diners a l'administració, però la piràmide poblacional del 2030 no pot ser invertida com ara... el cost de moltes altres coses seria encara major. Diuen que lo ideal és apropar-se a una mitjana de 2,20 fills per llar.