dimarts, 31 de juliol de 2007

Perversions del foc


Avui escoltava la ràdio, parlaven sobre els focs que han afectat Canàries i Andalusia, algun de gran magnitud. Aquesta vegada la ment no m'ha portat a pensar en Tarragona com un paisatge desèrtic, sinó a pensar en les persones que provoquen els focs i concretament en la gent que hi treballa.
Fa uns anys, no sé si recordareu, uns grans incendis van afectar bona part de l'Estat de Califòrnia. Duraven setmanes. Ningú els podia apagar. La causa, deien en aquell moment, era la retallada brutal de bombers federals i estatals. Òbviament es tracta d'un servei que externalitzar-ho a l'empresa privada genera moltes perversions, però també han generat perversions la sensació de temporalitat i poc reconeixement que tenen especialment els guardes forestals. En alguns casos ja han descobert que eren aquestes persones les que causaven el foc, amb la por de no tenir una feina garantida i amb la sensació de no ser necessaris després de molts anys sense foc.

1 comentari:

Sylvestris ha dit...

Desconec la retallada de bombers a California però el problema allà era similar al que es pateix aquí; abandonament de les zones rurals, de la gestió forestal, de l'aprofitaments dels recursos forestals i demés.... Un company em va passar una foto on es veien flames de més de 30 metres i els bombers asseguts en cadires perquè no tenien cap més remei; La paradoxa de l'extinció, s'apaguen els petits i els focs són grans i debastadors.