dimarts, 24 de juliol de 2007

Les paradoxes del desenvolupament

L'apagada d'aquests dies és intolerable.
Una privatització mal feta, amb un xec al portador, inversions que no es fan, dualització entre infraestructures i provisió d'energia (Red Eléctrica i Fecsa), manca de competències als Ajuntaments i Generalitat. Tot és complexe, però el que està clar és que aquesta situació passa en societats en boom consumista.
Realment,després d'escoltar a Luis Atienza a El Escorial, un ja arribava a la conclusió que sobrats no anem. A partir d'aquí podem treure moltes conclusions:

- Si Fecsa cobra la llum i Red Eléctrica posa les infraestructures, és evident que totes dues s'han de posar d'acord. Si tenim problemes energètics els diners no poden acabar a Fecsa, sinó a Red Eléctrica per tal que faci el que calgui. L'alternativa és una veritable competència entre companyies. La dualitat provocarà que no passi res, o que Red Eléctrica (que segurament paguem entre tots) s'endugui les culpes i l'empresa privada segueixi cobrant com si no passés res, invertint a Paraguai i no fent res.

-La clau està en la conexió amb França, del contrari no tenim garanties de suministrament d'electricitat en el futur.

- Sort que Barcelona té subestacions, a Madrid no en volen i una situació com la d'ahir hagués provocat segurament que mitja Meseta es quedés sense llum.

-No hi ha garanties que la transferència d'aquesta competència a Catalunya suposés una millora. Continuaríem sent dependents de l'energia europea i espanyola, ergo depenent de Madrid i de París. Segurament seguiríem dependents d'una empresa, o tal com es fan les coses no tindríem garanties de tenir un altre escenari.Com tota empresa buscaria màxims beneficis i expansió... ergo, menys inversions per estar en situació d'oligopoli.

El pragmatisme em diu que la única solució és una veritable privatització a Espanya i una política europea de xarxes interconnectades amb el contrafort necessari per evitar situacions com les de l'any passat a Alemanya, on va passar una cosa similar i mitja Europa es va quedar sense llum... i la culpa no era d'Europa!!!

1 comentari:

Jordi ha dit...

Sembla ser que el tall de llum que hem patit és tècnicament evitable...amb una forta inversió previa en sistemes que detecten i limiten les sobrecàrregues de la xarxa.

El problema és que la probabilitat de que succeeixi el que va passar dilluns és mínima, i de ben segur que econòmicament a l'empresa els hi surten els números.