dimarts, 17 de juliol de 2007

Diàlegs econòmics a El Escorial


La passada setmana vaig estar a una trobada vinculada als cursos d'estiu de El Escorial. Se'm va oblidar dir que amb el preu del curs i l'allotjament ens van portar a l'auditori al cantant Miguel Poveda, que em va agradar molt tot i no tenir ni idea d'això del flamenc. Va exercir de català a Madrid.

El curs va tocar tots els temes de l'economia espanyola. En general, plantejada de forma genèrica i amb comentaris bastant orientats en perspectiva madrilenya.

De tota manera, allà estàvem nosaltres, per demostrar-li al CES espanyol que aquí també tenim problemes.

Destaco, i perdoneu si alguna cosa no la desenvolupo al post (ho puc fer als comentaris):
1. La sensació que la globalització està sent clarament beneficiosa per Espanya, generant nous treballs ben remunerats i en contacte amb l'exterior milloren la solvència dels treballadors, tot i que s'està obrint escletxa amb els treballs de sectors amb baixa qualificació.
2. Cert cofoïsme amb la situació actual, sobretot en magnituds macro. No hi ha gaire crítica amb la poca adaptació a l'economia del coneixement, que liquiden amb un simple "hem d'intentar dependre menys de la construcció i més de sectors de valor afegit". Desconeixen que una cosa són aquests sectors, on la construcció també té valor afegit, i l'altre treballs vinculats a l'economia del coneixement.
3. El convenciment que la construcció frenarà però s'ha de seguir protegint. Està la discussió de si el sector entraria en crisi o no, l'argument principal per dir que no és que Espanya ha de seguir construïnt nova obra pública, una part important de l'activitat d'aquest sector.
4. Sindicats i patronal segueixen estant curiosament d'acord, en el cas dels sindicats, CCOO té un greu problema de missatge al considerar que "s'han de tenir menys universitaris", una antiga reivindicació que han vist que no funciona de cara al seu missatge a favor del proletariat.
5. L'ex-ministre Luis Atienza va destacar que actualment el repte energètic és connectar-nos a França i evitar que les grans ciutats depenguin d'estacions situades lluny de les ciutats (destaca el fet que Barcelona aposta per aquesta via i Madrid l'ha tractat d'evitar).
6. El principal problema dels riscos derivats de les hipoteques potser no són els tipus d'interès sinó un possible creixement de l'atur. Mai s'han tingut taxes d'atur tant reduïdes, per tant no sabem si són reals.

A partir d'aquí, si teniu alguna consideració, ja sabeu.

4 comentaris:

David ha dit...

I com es finançarà l'obra pública? Amb els fons de cohesió s'han pogut fer obres faraòniques que difícilment es podran fer en un futur, llevat que sigui rascant-se la butxaca o incorrent en dèficit públic.

A més tampoc la conjuntura convida a moltes alegries. Amb uns tipus d'interès que ja passen el 5%, molta gent cada cop té menys diners o incentius per consumir. Les vendes de cotxes s'han abaixat i sospito que deuen haver moltes menys operacions de cirurgia estètica...

I compte a una dada: la generació que ara disposa de més recursos són els seniors, els quals aniran a engruixir la llista de jubilats d'aquí poc temps.

Jo d'ells m'ho començaria a fer mirar, perquè la generació que haurà d'aguantar l'economia d'aquí a uns anys encara no ha pogut ni tan sols formar una llar.

A.Orte ha dit...

Sembla que la fòrmula favorita per finançar l'obra pública serà la público-privada... el futur són els peatges , les obres sponsoritzades i la inversió a llarg termini. En el tema aeroports la via privada predominarà, gestió mixta però Abertis al poder... lògicament això requereix d'una reinvenció de moltes coses, fulminant AENA...De tota manera, jo no seria gaire pessimista amb el final dels fons estructurals (altres ja fa anys que no en tenen i s'espavilen), el que sí és evident és que no podem equilibrar els territoris, si mirem inte4ressos d'empreses privades dubto que poguem fer un aeroporto a ciudad real, per posar-te un exemple. En les magnitud micro i la SS estic plenament d'acord amb tu.

Marta Salazar ha dit...

qué interesante, a ver si nos cuentas más del tema!

veo que tienes en tu blog una encuesta sobre las bicicletas... gracias x responder a mi pregunta en el blog de Nicolás,

un saludo!

A.Orte ha dit...

Gracias por contestar,Marta. No sé si entiendes bien el catalán. Si no es así prometo escribir posts breves con traducción.un saludo