dilluns, 14 de maig de 2007

Quatre motius per no votar C's

He llegit, escoltat i vist a la tele, com faig amb tots els candidats, a la cap de llista de Ciutadans a l'Ajuntament de Barcelona.

A l'igual que els seus companys al Parlament el seu discurs és bilingüe, amb una certa tendència cap al castellà. Aquest aspecte és secundari. No ho és tant quan insisteixen en el tema lingüístic com a únic aspecte diferenciador en el seu missatge. De Turisme, habitatge, urbanisme o educació primària (escoles) no he pogut veure cap diferència significativa.

Ciutadans es mostra com un partit poc orgullós de la realitat social barcelonina, que considera que els castellanoparlants viuen com ciutadans de 2ª.
Prenem els estrats socials a la ciutat: a la part alta molts catalanoparlants fan servir el castellà quan es dirigeixen a àmbits semblants als seus, als districtes de la perifèria de la ciutat el castellà predomina com a llengua d'ús quotidià i el català ben just es parla en comerços de tota la vida i gent que ha accedit a habitatges de nova construcció. A Ciutat Vella ja no té sentit parlar de problemes per utilitzar el castellà, sinó que cada es poden sentir més de 20 idiomes sense dificultat.
Un dels més recurrents i reconec que sota el meu punt de vista, en ocasions únic, aspecte en el qual puc estar d'acord amb C's és que els Ajuntaments i Generalitat han de fer sevir els dos idiomes en les comunicacions públiques per escrit. Per sort, l'Ajuntament de Barcelona ho fa sempre, per tant aquest argument també queda invalidat.

No entro en l'ús social del castellà en àmbits com el cinema, restauració...
Si hi ha un lloc on C's no té sentit és a Barcelona capital.
Ciutadans no és una opció per l'ajuntament perquè ells mateixos reconeixen que són un partit petit, amb pocs recursos humans (no podem dir que tinguin els millors tècnics preparats per ocupar llocs importants... i tots sabem què està passant amb els tècnics que ha posat ERC a la Gene).

4 comentaris:

endora ha dit...

Dins dels slogans de campanya dels C's apareix una acció verbal altament singular: un "VOTA-TE" apareix amb el pronom destacat en negreta demannt al votant doncs, això d'evident, que es voti a sí mateix mitjançant al candidat fotografiat o candidata, deduint.
Primer, una de les coses que més puntuació obté en el meu llistat d'haver d'improperis i malestars en època electoral és el somriure de posat simpàtic, triomfador, humanista i proper que tots i totes utilitzen de forma única i global gasten per candidatura i cartell. ah i de quina forma tan immoral, per poc humana, donada l'exempció de veritat, es passa el pinzell corrector que retoca les fissures dels rostres dels subsodits i els deixa del tot desconeguts; aquí no se salva ni déu. Certament si fos un o una d'ells sentiria disgust i en absolut aprovaria la difusió, una altra cosa és que es fes...
Deia, dos, que afinant en el tema del partit del que aquí es tracta, és que veure un "vota-te" i trobar la fotografia d’algú estrany a tu, produeix certa esquizofrènia i condueix a confusió de personalitat, molts es trobaran amb un desdoblament de personalitat i és possible que la forma de trobar-s'hi sigui votant Ciutadans. Bromes a part, l´'us d'aquest verb i la seva acció no deixa de ser popular; he de confessar que només llegir-la m'ha arrancat un somriure, matiso, somriure sarcàstic.
Bé, tres, només hem queda temps per dir que estic d'acord amb les 4 opcions que comparteix l'Andreu però malauradament s'ha de dir que són parcs en originalitat perquè d'altres també les diuen aquestes propostes.
Considero que el tema de la llengua és l'únic on substancialment són diferents a la resta, i si m'apureu originals, el que no vol dir que deixin de tenir tot plegat una certa flaire fatxenda per molt Boadella que els encumbri.

David ha dit...

Bé, la principal raó per no votar-los és que intenten donar gat per llebre: intentant vendre's com un partit que tracta temes "que interessen a la ciutadania" i passant-se tot el sant dia parlant d'identitat i nacionalisme. Quan facin propostes serioses i creïbles sobre l'habitatge, els transports públics (han dit alguna cosa sobre el desgavell de rodalies?) o els problemes que tenen els joves per trobar una feina decent llavors ja em parlarem.

Guillem Casas ha dit...

Això dels ciutadans de segona ja cansa, no et sembla? Vaja, que em comença a semblar un argument repetitiu com per a presentar-lo com a idea innovadora i sobre la que s'ha d'insistir. Aquests Ciutadans, com bé dius tu, no saben dir res més.

El que més em preocupa és que els seus vots vagin "in crescendo".

A.Orte ha dit...

Guillem, plenament d'acord amb tu. L'argument dels ciutadans de segona, a banda de ser un argument gens liberal en el plànol polític (liberalisme que ells diuen defensar)grinyola per tot arreu.
Bàsicament perquè tothom pot ser ciutadà "de segona" en moltes situacions al llarg del dia.