dimecres, 30 de maig de 2007

Portabella amenaça amb deixar el govern municipal en minoria


Lamentable va ser la campanya del senyor Portabella, desqualificant les coses que no van bé (com si ell no fos del govern des del 1999) i dient que tot el que va bé és des de la seva presència al govern, parlo del debat de TV3+BTV. Ara resulta que quan li demanen motius pels quals no ha mobilitzat el vot d'ERC comenta que és per culpa d'estar en tercera línia, amagat darrera d'un govern que no ho ha fet bé i ferit en l'orgull de les poques mostres de carinyo durant la campanya per part dels seus socis, especialment de l'Imma que el matisava constantment.

L'amenaça de deixar el govern coincideix amb l'inici per les negociacions de reeditar el tripartit.

Tres possibles escenaris se'n deriven: el primer, i més probable, voler demostrar als seus votants que no donarà tant fàcil la clau del govern. Tots sabem que ser president del zoo, tercer tinent d'alcalde, controlar turisme de Barcelona i promoció econòmica és una font d'ingressos pel candidat i pel partit, que seria impossible d'igualar com a simples regidors.
El segon seria abandonar el tripartit i passar a l'0posició, impedint que governessin CiU i el PP. Aquesta opció, que també succeeix a altres indrets, buscaria un escenari per d'aquí 4 anys, sabent que en alguns casos puntuals es podria pactar.
La tercera opció seria quedar-se a l'oposició i acceptar que CiU i PP governin plegats, quelcom que valorant els altres dos escenaris dubto molt que acceptessin. Tampoc crec que poguessin entrar en un tripartit amb les dretes, i tampoc crec que el PP acceptés un govern en minoria entre CiU i ERC.

Per la seva banda, Carles Martí, del PSC, ha anunciat que ells no veuen governar sense ERC. Així que les cartes estan sobre la taula i el bolero ha començat. Tothom està aparellat, la diferència és que Portabella s'ha tornat la típica cap del grup d'animadores que de tant exigent que es torna, al final es queda sola. Vigilin perquè de pretendents només tenen uns, donat que Ciu+ERC no sumen prou.

8 comentaris:

David ha dit...

Penso que els mals resultats d'ERC es deuen més a una dinàmica del conjunt de Catalunya que no als encerts (o desencerts) d'en Portabella. En el cas d'Iniciativa, en canvi, penso que ha estat la candidata la que els ha restat expectatives.

En quant a la jugada de poker de Portabella, segurament té com a intenció aconseguir una millor posició de cara a la negociació. Sap que juga amb la força de ser l'únic partit que pot actuar de bisagra (cosa que Iniciativa no es pot permetre), tot i que no pugui fer una coalició amb els partits de centre-dreta.

A.Orte ha dit...

Coneixent el suport oficiament unitari de les bases en la nit d'ahir, possiblement l'escenari de quedar-se fora, en minoria, sigui real. Ho farien molt a pesar dels càrrecs d'assessors que no renovaran (i que vist els antecedents crearan a la Gene per decret, com estan fent des de febrer).
Aquest escenari obligarà l'Hereu i ser molt dialogant, espero que el deixin perquè no estic segur que s'hagi envoltat bé a nivell d'assessors.

David ha dit...

Tampoc és cap drama governar en minoria. De fet penso que és el millor per la ciutadania, ja que és la garantia de què hi hagi major accountability.

A.Orte ha dit...

Totalment d'acord amb tu, el valor dels polítics cal prendre'l en situacions de minoria. He estat pensant i realment el que provocarà és que en pressupostos i propostes estrella s'hagi d'obrir molt més el diàleg. Portabella ha d'actuar ara amb total conseqüència... no vol ser el tercer membre del govern, voldrà ser el 5è en ordre d'importància a nivell de notícies municipals, espai a la tele? Per Trias també és bo, perquè fer una oposició constructiva, que fins i tot pugui dir sí a algunes coses, demostraria que tenen una alternativa de ciutat i no només diuen NO per norma (perquè està clar que cap govern del color que sigui fa tot malament).

Anònim ha dit...

Creieu que la davallada d'ERC en aquestes últimes eleccions pot suposar l'enfortiment de Carretero dins del partit??
Marc B.

Anònim ha dit...

Creieu que la davallada d'ERC en aquestes últimes eleccions pot suposar l'enfortiment de Carretero dins del partit?? Per cert, he llegit que els Verds es volen desvincular d'IC... em sembla que moltes coses comencen a trontollar...

David ha dit...

En referència amb el post de l'anònim :

Penso que el que ha passat és que Iniciativa i Esquerra han perdut la innocència. Es molt fàcil ser a l'oposició o tenir carteres simbòliques (com la que va tenir en Saura el passat mandat). La cosa es complica quan et toca prendre decisions, perquè aquestes mai seran a gust de tothom. Es inevitable que alguns col·lectius se sentin desencantats i que hi hagi gent que plegui o vagi per una altra banda. El que cal ponderar és si aquesta gent suposa una petita minoria o bé és una part important. En el cas d'Iniciativa sembla que són una minoria. En el cas d'Esquerra sembla que el sector de desencantats és important.

A.Orte ha dit...

Marc B. signant com anònim. Personalment no crec que en Carretero guanyi terreny, fonamentalment perquè tampoc està tant clar que les seves propostes tinguin tanta influència. Poca gent el veu com a líder considerant que té escàndols "urbanístics" que podrien sortir a la llum de la seva època de Puigcerdà (CiU li té moltes ganes).