dilluns, 28 de maig de 2007

Nit electoral, tothom guanya?

Com ja sabeu després d'unes eleccions sempre hi ha moltes reflexions. No voldria ser reiteratiu amb l'anàlisi que fan d'altres. Sí voldria aprofundir en dues sensacions que ara que conec la política local de més a prop puc garantir.
La primera és que els abstencionistes no són tontos. No comparteixo aquesta actitud, perquè crec que les crítiques s'han de fer votant, encara que sigui en blanc, però sí crec que tota la campanya no ha servit per res. Grans discursos, poques propostes concretes, molts diners perduts i moltes hores de televisió. Hi ha tres elements dels quals se n'ha parlat poc i que poden ser l'element clau del futur: 1. què farem quant els accessos a Barcelona, en tots els transports; 2. Què farem al 22@ i a la Zona Universitària (urbanisme); 3. Seguiran apostant per equipaments de proximitat que estan tenint molt èxit, biblioteques, CAPs moderns,etc.?? Es parla molt de models de ciutat, però la gent vol sentir coses a mig termini, que no vol dir que no es faci pensant a llarg termini.
Una segona idea que m'interessa. Cada cop votem més cops al llarg de 4 anys, fins i tot hem passat un referèndum. LEs esquerres, sobretot ICV-EUiA, insisteixen en el fet que la gent no té instruments de participar. Des de fa anys aquest tema és més recurrent, hi ha més formes de representació i els ajuntament mitjans fan fins i tot programes molt interessants de participació ciutadana. Però la gent vota menys, per què? esgotament, poca eficiència en solucionar problemes bàsics per la gent jove, candidats/tes poc atractius... tot afecta una mica.

1 comentari:

David ha dit...

La gent no vota perquè percep que els polítics viuen a un altre món. Problema número 1 de Barcelona: l'habitatge. Propostes més o menys serioses sobre aquest tema: només un candidat i a mitges (el famós barri del Morrot). El mateix podríem dir d'altres problemes com la brutícia, la inseguretat o el transport públic.

A més, el sistema actual impedeix que puguin sorgir opcions alternatives que tinguin cert èxit. Si no que li preguntin als senyors de la CUP o la Plataforma per Catalunya el que els està costant progressar.