dimarts, 22 de maig de 2007

22@ BCN i Paris Rive Gauche (i)


22@ és un nou barri de barri que pretén adaptar a la nova economia un extens espai d'ús industrial,connectant dues centralitats comercials i socials com són el Clot i Poblenou generant-ne una de nova al voltant de la Diagonal.

El projecte, que en la fase d'urbanització massiva va rebre moltes crítiques, comença a donar els seus fruïts, tot i que té problemes a l'hora de generar nous llocs de treball i a nivell de comunicació interna. A més, en la seva fase d'aposta econòmica i no urbanística, requeriria d'un compromís de tots els partits polítics, del govern de l'estat i la Generalitat.
En canvi, a París, la preocupació no és aconseguir generar nous centres d'activitat econòmica, que ja existeix, sinó retornar la població jove al centre. Avui, a excepció de Jussieu i Sorbona al Barri llatí poca gent jove no turista es veu pel centre. Es presenta el projecte París Rive Gauche, que pivota entorn al factor cultural. Universitat i biblioteca nacional han de ser els elements claus per entendre'l.

El cas de París és clarament un urbanisme fet per i per als joves, jugar a cavall guanyador. El dubte és si els preus de la vida de París permetran que les persones que vagin a aquest barri puguin arrelar. Interessa que els joves visquin només allà mentre hi estudiïn? O bé s'ha de pensar més enllà? París Rive Gauche preveu un desenvolupament econòmic basat en el comerç de proximitat i especialitzat, un element que també és de dubtós èxit.

Dijous escriuré més, ara m'agradaria conèixer el vostre punt de vista sobre aquest tema.


1 comentari:

David ha dit...

El projecte del 22@ conceptualment està molt bé. El gran repte al que s'enfronta és si serà capaç d'atraure empreses que generin alt valor afegit o si l'únic que atreurà seran bars musicals.

Respecte el cas de París crec que, tot i no ser l'òptim que els joves siguin de "rotació", és ja un pas endavant. Les ciutats universitàries (Tolosa, Heidelberg o, més a petita dimensió, Lleida) deuen bona part del seu potencial a la presència de gent jove, encara que sigui per temps limitat.