dimarts, 3 d’abril de 2007

l'Ebre baixa ple

L'Ebre és d'aquells rius que quan té força impressiona. Desgraciadament, al seu pas per Tortosa té un comportament extrem. O baixa gairebé sec (a l'estiu es pot creuar sense problemes de peus) o gairebé es desborda, com aquests dies.
Apareixen els típics comentaris oportunistes des dels que creuen que és aigua desaprofitada, perduda, i que serviria a Múrcia i València per tenir aigua tot l'any.
Aquí hi ha dos temes que contradiuen tota la demanda populista que defensen alguns diaris:
El primer és que el problema de l'Ebre no és el cabal total d'aigua annual (que és elevat) sinó el mitjà. En la situació d'aquests dies seria impossible desviar l'aigua cap a Múrcia i València per un problema de capacitat. Si descomptem l'excés d'aigua dels 6 dies amb més aigua de tot l'any, el cabal mitjà no té prou capacitat com per poder fer cap transvasament.
El segon tema és que la Comunitat Valenciana i Múrcia segueix insistint en la demanda d'aigua a tercers. A la Comunitat Valenciana plou tant com al sud de Catalunya, la diferència és la forma de gestionar l'aigua i la forma de garantir que quan plou es pot fer servir. Aquesta és la gran diferència, quan aquí l'aigua de l'Ebre porta residus que serveixen per garantir el Delta, l'aigua que cau al Llevant valencià i murcià sí es perd en l'oblit, el mateix oblit per reinvidicar millors infraestructures i no tanta "solidaritat".

1 comentari:

David ha dit...

Molt bona aquesta reflexió! Mentre dinava i mirava el Telediario estava pensant que segurament algú de Múrcia ja deuria estar clamant per aquella aigua inútilment llençada al mar.