dimecres, 7 de març de 2007

C'est fini


Està clar que una temporada no pot ser gairebé mai perfecta en el futbol modern. El Barça ha perdut moltes competicions per subestimar el rival o la pròpia competició. Ara es troba que les úniques opcions passen per les dues competicions de casa.


La derrota contra el Liverpool troba per primer cop en 3 anys una doble explicació entre els problemes de l'equip i els problemes individuals. Altres derrotes venien definides per problemes puntuals, per falta de concentració en moments concrets o per problemes físics. Aquest any la cosa ha canviat i a tots els problemes que pot tenir un equip d'aquest nivell es planteja el baix estat de forma de quatre de les patums del vestidor: Ronaldinho, Deco, Eto'o i Messi.
Passi el que passi, no crec que un doblet lliga-copa portés canviés gaire els plans que tenen a la cúpula tècnica. De ben segur que un o dos dels considerats cracks marxaran. Jo apostaria per Deco i Ronaldinho, però tot dependrà de la resposta d'Eto'o a la conversa que tingui amb el president i entrenador. Si Eto'o vol canviar d'aires serà ell el que canviï.
Alternatives? Henry tornarà a ser una opció molt interessant. També Cristiano Ronaldo, tot i que opino que el Madrid ja el déu tenir lligat. Al mig camp arribaran dos fitxatges si marxa Deco. Aposto per Sneijder i/o Lampard.

El problema d'aquest equip és que està pensat per jugar d'una determinada manera i no es pot canviar gaire. És a dir, pot jugar amb 3-4-3; 4-3-3 ó 4-2-3-1 pero en cap cas els jugadors de mig camp poden ser jugadors de banda (no considerem Ronaldinho, Messi o Giuly com mig campistes encara que juguin a la banda). Tots els jugadors són jugadors que es senten bé al mig. Això dóna poques alternatives a l'equip quan es tracta de treballar amb equips similars al Liverpool, perquè aquests equips sempre tenen 4 migcampistes per vigilar als tres migcampistes, i quan la pilota passa a la banda les ajudes també acaben sent de dos o tres contra 1.

El Barça té, per tant, un problema de configuració tàctica. El Barça no pot fer un 4-2-3-1 com el València perquè no té cap Angulo, cap jugador que sigui un pulmó. Sota el meu punt de vista, per sobre de fitxar davanters o migcampistes el Barça ha de pensar si en cas de canviar cromos li interessar comprar-ne de repetits o ha de buscar alguna cosa complementària.

Hauria de ser capaç de plantejar un mig camp amb més equilibri. Fins ara l'equilibri el donava el mig centre i Deco. Actualment, amb Deco ofegat i el mig centre de torn en mala forma (Motta, Edmilson o Márquez) el mig camp fa aigües.

En fi, veurem com es desenvolupa el futur per poder plantejar un canvi veritable de la forma de plantejar l'equip que no depengui tant de la bona situació física i tècnica dels seus jugadors clau.